Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT Reținuți pentru constituire a unui grup infracțional organizat şi contrabandă

ro

21 Oct, 2016 16:28 2154 Marime text
Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Oradea au dispus, ieri, reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Dubitskyi Volodymyr, Mitlosh Ihor, Gordubei Stepan, Chioreanu Gheorghe-Cristian și Farkas Cosmin Cristian pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracțional organizat şi contrabandă.

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna  iunie 2016, inculpaţii Dubitskyi Volodymyr, Mitlosh Ihor, Gordubei Stepan, Chioreanu Gheorghe-Cristian și Farkas Cosmin Cristian au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii unor infracțiuni de contrabandă cu produse accizabile (țigări).

S-a reţinut că produsele accizabile (țigări) erau introduse în România din Ucraina prin P.T.F. Halmeu de către inculpatul Gordubei Stepan cu un autotren cap tractor și remorcă (ambele înmatriculare în Ucraina), fiind disimulate sub paravanul realizării unor importuri de alte produse (ex. melci vii, ciuperci) pe relația Ucraina – România. Astfel, inculpatul Gordubei Stepan avea rolul de a introduce țigările prin punctul de trecere a frontierei, de a livra marfa care face obiectul importului declarat la destinație, urmată de deplasarea spre locația unde urmau a fi descărcarcate produsele accizabile introduse în țară prin sustragere de la controlul vamal.

Produse accizabile erau ascunse în caroseria remorcii autotrenului, într-un locaș special amenajat în podeaua acestuia.

Inculpaţii Dubitskyi Volodymyr şi Mitlosh Ihor au avut rolul de coordona operațiunea de predare a țigărilor către cetățenii români, membri ai grupului cu  atribuții de valorificare a țigărilor. Astfel, inculpaţii asigurau traseul parcurs de autotrenul mai sus menționat, deplasându-se cu un autoturism înmatriculat în Ucraina pe ruta Ucraina – România. După descărcarea mărfii care făcea obiectul importului declarat, inculpaţii Dubitskyi Volodymyr şi Mitlosh Ihor stabileau întâlnire pe traseu cu conducătorul autotrenului și se deplasau împreună spre locația în care urmau a fi predate țigările pentru a face legătura cu cetățenii români, membri ai grupului cu  atribuții de valorificare a țigărilor pe teritoriul României.

Predarea produselor accizabile se realiza în locuri izolate (ferme de la marginea localităților rurale) și exclusiv pe timp de noapte. În respectivele locații tifările nu se depozitau ci erau transbordate în alte mijloace de transport și distribuite spre valorificare.

Inculpaţii Chioreanu Gheorghe-Cristian și Farkas Cosmin Cristian aveau rolul de a prelua  țigările de la cetățenii din Ucraina. Preluarea se realiza exclusiv pe timp de noapte, în locuri izolate. Ulterior țigările erau valorificate pe teritoriul României, evitându-se stocarea acestora o perioadă mai mare de timp.

La data de 19 octombrie 2016, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară  din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea au surprins în flagrant, în incinta unei ferme izolate din localitatea Dumbrava, județul Bihor, pe inculpaţii Dubitskyi Volodymyr, Mitlosh Ihor, Gordubei Stepan, Chioreanu Gheorghe-Cristian și Farkas Cosmin Cristian, în timp ce descărcau, din locaşul special amenajat în pardoseala unei remorci de TIR, 29.550 de pachete de ţigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană, pe care le încărcau într-o autoutilitară.    

Cantitatea de ţigări a fost ridicată, în vederea confiscării, împreună cu sumele de bani găsite asupra inculpaţilor, respectiv 5.775 de lei, 7.164 de euro, 21.000 de forinţi şi 2.704 de grivne, iar autovehiculele au fost indisponibilizate. Prejudiciul  estimat în cauză este în sumă de 346.0000 de  lei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

La activităţi au participat luptări ai Serviciului de Acțiuni Speciale din IPJ Bihor şi jandarmi din Satu Mare.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii