Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT Grupare infracțională destructurată, specializată în trafic de migranți

ro

14 Sep, 2016 12:27 1527 Marime text
Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism efectuează cercetări într-o cauză, vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de  trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat.
 
Există suspiciunea rezonabilă că, în cursul acestui an, pe fondul migrației ilegale din Balcani, mai mulți cetățeni de naționalitate sârbă s-au constituit și au acționat în cadrul unui grup infracțional organizat, având ca scop racolarea, transportul și călăuzirea unor grupuri de migranți proveniți din Orientul Mijlociu și Asia, de pe teritoriul Serbiei, în România și apoi mai departe către state, din vestul Europei. În condițiile ridicării gardului de la frontiera sârbo-maghiară, membrii grupării au  identificat noi modalități de călăuzire a migranților, care să le permită transportul unor grupuri mai mari de persoane.
 
S-a constatat faptul că grupurile de migranți erau călăuzite până la frontiera dintre Serbia și România, în zona Jimbolia, unde li se dădeau indicații precise legate de locul pe unde să tranziteze frontiera pietonal, direcția în care să deplaseze și locația unde să se regrupeze pe teritoriul României. Ulterior, membrii grupării tranzitau legal frontiera la bordul unor autoturisme înmatriculate în străinătate, iar odată intrați în România, se deplasau la locația prestabilită, de unde îi preluau pe migranți și îi transportau către frontiera dintre România și Ungaria. În acest punct, modul de operare era reluat pe același tipar, migranții fiind direcționați pentru trecerea ilegală a frontierei către o zonă considerată sigură, iar ulterior erau preluați de pe teritoriul Ungariei și transportați mai departe către destinațiile finale din vestul Europei.
 
În urma monitorizării activităților grupării, a rezultat că migranții au fost preluați de la centrul de azilanți din București și transportați în Timișoara, unde s-a făcut joncțiunea cu încă un grup de migranți. Pe drum, traseul autoturismelor în care erau transportați migranții a fost asigurat de doi membri ai grupării cu rol de antemergători, pentru a depista și semnala din timp orice eventual control în trafic.
 
Ieri, migranții au fost duși pe câmp de lângă localitatea timișeană Tomnatic, unde au fost ținuți în ploaie până la căderea întunericului, când membrii grupării i-au urcat din nou în microbuz și i-au transportat până în apropierea vămii Cenad. Aproape de miezul nopții, migranții au fost coborâți pentru a trece în Ungaria peste fâșia verde. În acel moment s-a intervenit și s-a procedat la indisponibilizarea migranților, precum și a călăuzei care îi transporta. În același timp, ceilalți membri ai grupării au încercat tranzitarea frontierei la bordul celorlalte autoturisme, cu intenția de a-i prelua pe migranți de pe teritoriul Ungariei, ocazie cu care s-a procedat la reținerea acestora în vederea cercetărilor.
 
Pentru aceste servicii migranţii plăteau sume cuprinse între 4.500-5.500 de euro de persoană, veniturile obţinute de membrii grupării în urma activităţii infracţionale pe această linie fiind în acest mod considerabile, se arată în comunicatul DIICOT.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii