Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dialogul dintre teologie și filosofie, dezbătut la Constanța

ro

05 Dec, 2014 21:55 1903 Marime text
 
Institutul de Cercetare în Filosofie, Religie și Știință (ICFRS) din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Ovidius” din Constanța organizează conferința internațională „Philosophy and Theology in Dialogue. Eastern and Western Perspectives”, în sala Ovidiu - Hotel Ibis din Constanța, luni, 8 decembrie, începând cu ora 9.00.

Evenimentul academic însumează o prezență de 16 profesori și cercetători de la centre universitare și institute de prestigiu din țară și străinătate. Printre aceștia se află Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului (Universitatea „Ovidius” din Constanța), Alexandru Surdu (Vicepreședintele Academiei Române), John Farina (George Mason University - America), Manuel Sumares (Braga University - Portugalia), Clara Oliveira (Minho University - Potugalia), Constantinos Athanasopoulos (Open University - Anglia), Martin Solik (University of Cyril and Methodius - Slovacia), Nicolae Achimescu (Universitatea București), Romulus Brâncoveanu (Universitatea București), Dan Gabriel-Sâmbotin (Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane” al Academiei Române), Dan Mihai Chițoiu (Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași), Ioan Dura (Universitatea Ovidius din Constanța). 

Conferința „Philosophy and Theology in Dialogue. Eastern and Western Perspectives” își propune să evidențieze deschiderea interdisciplinară a teologiei față de alte științe, în mod special filosofie. În primul rând, motivația organizării acestei conferințe rezidă în faptul că societatea de astăzi, cu puternice accente spre secularizare și desacralizare a vieții, așteaptă un discurs satisfăcător al Bisericii. Depășind o mentalitate retrogradă, conform căreia teologia este în sine însăși autosuficientă, este necesar să se evidențieze actualitatea dialogului dintre teologie și filosofie, nu numai la un nivel teoretic, cât și la un nivel practic. În fapt, teologia și filosofia au aceeași vocație practică, definind un mod de „a fi” în lume, o experiență concretă care are valori imanente și transcendente, întrucât ceea ce interesează dintr-o perspectivă teologică și filosofică este omul, universul,
Dumnezeu.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii