Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbateri Academice Şaguniste. Vezi cine a vorbit despre revizuirea Constituţiei

ro

07 Mar, 2013 19:28 1019 Marime text
Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa a organizat Conferinţa-dezbatere „Constituţia României - repere istorice şi realitate europeană”, în cadrul căreia trei profesori universitari, de asemenea persoane publice, au conferenţiat asupra unor aspecte juridice ale revizuirii Constituţiei.

Profesorul universitar dr. Ioan Vida, a fost preşedinte al Curţii Constituţionale a României şi participant, în 1991, la elaborarea Constituţiei în vigoare. Profesorul universitar dr. Mihai Răzvan Ungureanu a ocupat demnităţile de ministru de Externe, director al Serviciului de Informaţii Externe şi prim ministru. Profesorul universitar dr. Victor Babiuc, de asemenea participant, în calitate de expert,la elaborarea Constituţiei din 1991, a fost numit, în mai multe rânduri, în funcţiile de ministru al Apărării, ministru al Internelor şi ministru al Justiţiei.

La eveniment au participat parlamentari constănţeni, reprezentanţi ai consulatelor din Constanţa, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi centrale, lideri ai partidelor politice, jurişti, membrii comunităţii academice şi studenţi ai Universităţii Andrei Şaguna.
Moderatorul dezbaterii, care s-a desfăşurat sub semnul neutralităţii politice şi al exigenţelor ştiinţifice impuse de mediul academic, a fost preşedintele Universităţii Andrei Şaguna, prof. univ. dr. Aurel Papari.

Prof. univ. dr. Ioan Vida, specialist de marcă în dreptul constituţional, a susţinut prima alocuţiune, o expunere limpede asupra chestiunii şi asupra problemelor pe care modificările legii fundamentale le pot genera, exemplificând cu modificările intervenite în 2003, care au generat, practic, dispariţia bicameralismului din România. Domnia sa a mai făcut referire la principiile care trebuie respectate în procesul de modificare a Constituţiei şi asupra articolelor care nu pot fi supuse revizuirii.

Prof. univ. dr. Mihai Răzvan Ungureanu, în calitatea sa de istoric, a trecut în revistă toate textele constituţionale ale României, pornind de la Regulamentele organice. În continuare, senatorul a accentuat asupra responsabilităţii pe care o are clasa politică de a implica întreaga populaţie a României, prin dezbateri serioase, în decizia de modificare a Constituţiei. De asemenea, el a afirmat că o majoritate parlamentară nu are dreptul de a-şi asuma răspunderea pentru o lege care va afecta milioane şi milioane de români, de-a lungul unei lungi perioade de timp.
Prof. univ. dr. Victor Babiuc, cel care a încheiat seria alocuţiunilor, a insistat asupra textelor care aglomerează Constituţia. „Avem o Constituţie supraponderală, ba putem spune că e chiar obeză”, a declarat fostul ministru al Apărării, al Internelor şi al Justiţiei. Domnia sa a evidenţiat un şir de articole constituţionale, unele contradictorii, altele care şi-ar găsi locul în legi ordinare sau chiar regulamente de funcţionare a unor instituţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii