Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:02 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Detalii incredibile din dosarul șefilor din Jandarmeria Română acuzați de cămătărie. Cum recuperau aceștia datoriile celor împrumutați

ro

10 Aug, 2017 16:20 2725 Marime text
 La data de 9.08.2017, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism — Structura centrală au dispus reținerea inculpatului Preoteasa Iancu Daniel, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și camătă.
 
În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul Preoteasa Iancu Daniel (prim-adjunct al comandantului Bazei de Administrare și Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române cu gradul de maior și șeful parcului auto) a aderat la grupul infracțional organizat inițiat de inculpatul Corcodel Marian (comandantul Bazei de Administrare și Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu gradul de colonel), care începând cu anul 2011, folosindu-se de influența pe care o exercita asupra unor subordonați, a constituit un grup infracțional organizat cu scopul săvârșirii în mod repetat, printre altele, a unor infracțiuni de camătă, dar și delapidare.
 
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut că 'beneficiarii' împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonați ai inculpatului Corcodel Marian și ai inculpatului Preoteasa Iancu Daniel sau persoane din cercul relațional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii de euro, la care a perceput dobânzi cuprinse între 10 și 20% din valoare, iar  în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camată, aceștia erau ulterior executați silit.
 
Astfel, în situația când sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului (existau situații în care intermedierea împrumuturilor se făcea de către angajați MAI, chiar dacă împrumutatul nu era din sistem) care garanta pentru împrumut era reținut de către inculpatul Corcodel Marian, care proceda la retragerea  sumelor de bani în numerar întrucât i se comunica și codul pin. Retragerile erau făcute fie de acesta personal, fie de către interpuși.
 
În situația în care împrumuturile depășeau suma de 1.000 euro, pentru a-și asigura achitarea debitelor și a dobânzilor aferente, inculpatul Corcodel Marian solicita punerea la dispoziție a unor garanții mobiliare sau imobiliare și /sau încheierea unor contracte de împrumut, în care era trecută suma totală datorată (adică împrumutul plus dobânda aferentă), fiind disimulate activitățile de cămătărie.
 
Ca garanții mobiliare, inculpatul Corcodel Marian prefera autoturisme, iar imobiliare — case, apartamente, suprafețe de teren, cu o valoare de minim 2-3 ori față de cea a împrumutului.
 
De altfel, la nivel B.A.D. era răspândită expresia 'are cardul la Corcodel' (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar,  iar cu privire la persoana acestuia se folosea informal 'Banca Română de Comerț Corcodel'.
 
Investigația penală a evidențiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise inculpatului Preoteasa Iancu Daniel, suspectului B.G.A. ori altor membri ai grupului infracțional, care predau ulterior sumele de bani inculpatului Corcodel Marian.
 
De asemenea, în cauză s-a reținut că inculpatul Corcodel Marian, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare și Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonați care au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-a inițiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuții gestionarea și administrarea unor bunuri, să-și însușească importante cantități de combustibil (motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional din care făcea parte și inculpatul Preoteasa Iancu Daniel.
 
La data de 10.08.2017, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a inculpatului Preoteasa Iancu Daniel pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activități infracționale a celor în cauză.
 
La acțiune au participat ofițeri de poliție din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.
 
   Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii