Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul USR Ion Stelian despre statutul judecătorilor şi procurorilor „Este un produs la normă”!

ro

30 Nov, 2017 15:20 1406 Marime text
 
Deputatul USR Stelian Ion, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, a declarat, după adoptarea raportului favorabil pentru proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, că acesta este „un produs la normă”, care conţine “dispoziţii foarte grave”. 


„Acest produs a fost livrat de către coaliţia PSD-ALDE - şi de multe ori UDMR. E un produs la normă. Din păcate, legile nu se fac la normă, iar cei care au avut vreodată de a face cu Justiţia şi s-au întrebat cum un text de lege poate fi atât de neclar şi confuz explicaţia ar putea să o afle văzând lucrările acestei comisii. S-a lucrat neprofesionist, s-a lucrat la normă. E pur şi simplu revoltător atunci când preşedintele acestei comisii afirmă că au fost avute în vedere toate opiniile tuturor asociaţiilor magistraţilor. Vreau să spun foarte clar că CSM a precizat din nou că nu îşi dă avizul pe această variantă, deci nu există susţinerea magistraţilor. S-au făcut amendamente ad hoc de către un membru al unei singure asociaţii astăzi. Asociaţiile pe care am fi vrut să le invităm şi noi, opoziţia, nu au fost primite la masa discuţiilor”, a declarat Stelian Ion. 

Deputatul USR a apreciat că rezultatul lucrărilor comisiei asupra acestui proiect reprezintă "un ghiveci". 


“Sunt dispoziţii care se bat cap în cap, sunt dispoziţii neconstituţionale din start, se încalcă decizii ale CCR, deşi s-a dorit să se pună în acord legea cu deciziile Curţii Constituţionale. Evident că vom ataca pe toate căile. Deja am sesizat CCR şi, pe 13 decembrie, este termen pentru a se pronunţa asupra obiecţiei noastre de neconstituţionalitate", a adăugat reprezentantul USR. 

Totodată, a apreciat că proiectul conţine dispoziţii "foarte grave" şi a menţionat că, din punctul de vedere al USR, acesta "este un moment trist pentru justiţia din România" 

"Procurorul nu mai este independent în România. În al doilea rând, comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete vor controla declaraţiile magistraţilor - chestiune inacceptabilă. Se elimină această atribuţie a preşedintelui României, care este de rang constituţional, de a numi procurorii şi judecătorii. S-au separat într-adevăr pe secţii aceste cariere între judecător şi procuror, dar s-a mers la extremă, ceea ce înseamnă că fiecare secţie va avea un rol foarte mare şi că influenţa - dacă ne putem imagina într-o Românie că poate exista la un moment dat o astfel de influenţă politică - va fi mult mai uşor de realizat pe secţii, şi nu în plenul CSM", a declarat el. 

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei a adoptat, miercuri, un raport favorabil pentru proiectul de modificare a legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. 

Raportul a fost adoptat cu 10 voturi pentru, 5 împotrivă şi 8 abţineri. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii