Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputaţii vor superimunitate Cererile de încuviinţare a arestării trebuie să vină cu "motive concrete şi temeinice"

ro

24 Mar, 2015 10:43 1191 Marime text
Un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor reintroduce prevederi care au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională în 2013. Prevederile vizează imunitatea deputaţilor şi procedura de reţinere, percheziţie şi arestare a lor, informează romaniatv.net.
 
Propunerile venite de la Ministerul Public vizează articolul 195, cel care vizează procedura parlamentară în ceea ce priveşte cererile procurorilor de reţinere, percheziţionare sau arestare a deputaţilor. Astfel, solicitării procurorilor trebuie să i se anexeze "motive concrete şi temeinice" ale arestării, iar Ministerul de Justiţie trebuie să ofere comisiei toate documentele suplimentare care i se cer. De asemenea, raportul comisiei care trebuie supus votului plenului şi pe baza căruia se aprobă sau nu cererea Parchetului trebuie să facă "referiri punctuale la motivele concrete, legale şi temeinice invocate".
 
Potrivit "Gândul", proiectul de regulament modifică substanţial procedura de arestare preventivă a unui deputat, prevăzută în articolul 195. După alineatul 1 se introduce două noi alineate. Primul stipulează că "cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului se adresează de către ministrul Justiţiei preşedintelui Camerei Deputaţilor, pentru a fi supusă aprobării plenului Camerei, în temeiul art.72 din Constituţia României republicată. Cererea trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei."
 
Nu este prima tentativă a parlamentarilor de a-şi crea o superimunitate în faţa legii. În 2013, când erau în curs de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor, parlamentarii şi-au introdus aceleaşi prevederi care îi protejează în faţa Justiţiei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii