Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declarațiile victimelor ce au scăpat cu viață din incendiul de noaptea trecută din Capitală

ro

31 Oct, 2015 16:09 1949 Marime text
Delia Țugui, una din persoanele care au scăpat cu viață din tragicul incident de noapte trecută petrecut în Clubul Colectiv în București, povestește, pe pagina personală de Facebook, momentele de groază prin care a trecut ea și familia ei. Tot ea dă detalii despre cum s-au petrecut lucrurile în momentul producerii tragediei.
 
„Am fost la Colectiv. Am scăpat pentru că am stat chiar lângă ușă. Chiar și așa soțul și fiul meu au putut ieși abia după cinci minute, acum fiind în spital intoxicați cu fum. Cum s-a întâmplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stâlpul din stânga scenei, cel de lângă ușă, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, păreau relativ inofensive. Problema a fost că buretele cu care erau tapetați stâlpii și tavanul localului este foarte ușor inflamabil. Am văzut cum s-a întâmplat totul, stâlpul cu pricina fiind la 1 metru, chiar în fața mea. Solistul trupei a avut timp doar să facă o scurtă glumă: «Asta nu era prevăzut în program». În secunda următoare și-a dat seama că nu e de glumă și a cerut un extinctor, dar era deja prea târziu. În 30 de secunde, fără exagerare, focul s-a întins pe întreg tavanul. Lumea s-a îmbulzit către intrare, s-a reacționat relativ repede, dar ieșirea era prea îngustă și oamenii s-au panicat. În spatele meu s-au călcat în picioare, cățărându-se unii peste alții pentru a reuși să iasă. După ce am ieșit afară, am auzit o bubuitură înfundată și am simțit că mă lovește o rafală de aer fierbinte în spate. Mi-a luat foc părul. Am pus mâna să îl sting și m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros și negru, nu vedeam absolut nimic. Nu știam încotro merg. Am întins mâna și m-am agățat de geaca cuiva care se afla în fața mea și m-a târât după el. Altfel nu aș mai fi putut merge. Eram paralizată din cauza fierbințelii aerului irespirabil, am tras aer în piept și am simțit că mă arde până în stomac. Repet, eram deja afară. Nu cred că a fost o explozie propriu-zisă. Din ceea ce am văzut ulterior la TV, s-ar fi prăbușit tavanul și asta ar fi putut provoca rafala de foc și fum care m-a prins din urmă. Apoi am văzut lumină și am simțit aer curat. M-am uitat înapoi și am văzut o mare grămadă de oameni prăbușiți unii peste alții în ușă. Cei care ieșiseră încercau să-i tragă, dar cei de jos erau prinși sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga întruna: «Luați-i mai întâi pe cei de deasupra!», dar panica era prea mare. Mulți încercau să ajute, dar era haotic. Prietenii se căutau între ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipăit, strigându-se pe nume, întrebând: «Tu ești? Unde ești, că nu te văd? Asta e mâna ta?» etc. Era de coșmar. Nu îmi venea să cred că așa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat că cei din partea din spate a barului nu vor mai ieși cu viață de acolo.”, a fost mesajul publicat de femeie pe pagina de Facebook.
 
De asemenea, un bărbat, Alex Teodorescu, a povestit pe blogul personal momentele groaznice prin care a trecut în noaptea neagră care doar ce a trecut.
 
„Cum m-a ocolit moartea pe 30 octombrie, Clubul Colectiv Bucureşti
Scriu asta pentru că nu pot dormi, pentru că în noaptea asta am simţit că trăiesc o invazie de oameni arşi din cap până în picioare, fără păr rămas pe cap, cerând ajutor şi apă. Oameni plângând în hohote şi strigând «Unde e Alina, unde a rămas Alina?». Aud şi acum în timpan oameni care strigau «Unde sunt pompierii, au trecut 15 minute de când am dat telefon». Văd mame plângând şi oameni băgaţi în saci de către alţi oameni cu vestă fosforescentă. Văd cum după ani de zile mă închin şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt întreg, iar la fiecare final de discuţie pe care o am cu cineva zic «Doamne fereşte». Dacă m-ar întreba cineva cum arată Apocalipsa, aş zice că arată exact că această noapte... Şi plâng...Şi-mi doresc doar să ştiu că toţi am supravieţuit şi că peste trei luni ne vom întâlni toţi aceeaşi 400 care am fost în noaptea asta acolo şi vom ciocni din nou beri în Colectiv râzând şi aducându-ne aminte despre o lansare de album.
Dar n-o să se întâmple asta... (...)

NU A FOST NICIUN SPECTACOL PIROTEHNIC, nu a venit niciun fachir, nu a tras nimeni cu tunul, nimic de genul asta. Doar patru artificii de tort, două puse în faţa scenei, două pe doi stâlpi desusţinere ai sălii. Nimic prea spectaculos... La fel de bine putea ardea şi o sufragerie la aniversarea copilului tău pentru că în tort i-ai înfipt 2 artificii care ard 10-15 secunde. Asta a fost tot spectacolul pirotehnic... Trupa s-a lăudat cu show pirotehnic pentru a atrage publicul, declaraţia este mult prea pompoasă pentru ceea ce s-a întâmplat de fapt...
Pe la jumătatea programului aceste artificii s-au aprins, şi odată cu ele, una dintre artificii a aprins izolaţia audio a sălii, care după cum ştim, în marea majoritate a cazurilor e ori din burete, ori din cofraje de ouă, în funcţie de buget. La Colectiv, izolaţia cred că a fost de burete (în niciun caz carton de ouă), la fel că în oricare alt club din România care e interesat de aşa ceva. Nu a explodat nimic, nicio conductă...
Iniţial, nu s-a panicat nimeni, solistul Andrei Găluţ şi-a păstrat calmul cerând pe un ton foarte calm un extinctor pentru a remedia problema din scurt. Nu a venit acel extinctor. Dumnezeu ştie dacă Colectivul avea extinctor şi nu s-a implicat nimeni să stîngă o flacăra, sau nu a existat aşa ceva în sala vreodată. Că oricare alt român care iese din casă, nu ne-am pus niciunul din cei care eram acolo problema «Are Colectivu' extinctor că să nu mor în incendiu? N-are. Ok. Nu merg că mor.» Cine face asta? Cine se aştepta la asta? Probabil că după acest incident: toată lumea, dar până ieri absolut nimeni....”, este mesajul pe care bărbatul l-a publicat pe blogul personal.
 
Sursa foto: enyidadofmonline.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii