Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:54 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dean Thompson, la ceremonia dedicată Marşului Cavaleriei „Onorăm sacrificiul vostru și suntem extraordinar de mândri de voi”

ro

14 May, 2015 17:39 1074 Marime text
 
Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a susținut un discurs la ceremonia dedicată Marșului Cavaleriei din Brașov.
 
„Vă mulțumesc, domnule primar, domnule ministru Dușa, domnule general Ciucă, distinși invitați, membri ai Regimentului Doi de Cavalerie Blindată și în special locuitorilor din Brașov pentru că ne-ați primit în frumosul dumneavoastră oraș astăzi. Suntem aici pentru a marca încă o premieră în cei unsprezece ani de istorie a României ca membru al NATO. Exercițiul la care suntem martori astăzi înlătură orice îndoială că forțele NATO se pot deplasa rapid pe teren dificil în România, așa cum este nevoie, pentru a face față oricărei situații. Ceea ce a început ca un concept după Summit-ul NATO din Țara Galilor din septembrie anul trecut este acum o realitate – forțele NATO fac exerciții aici pe flancul nostru estic cu un număr de militari care ar fi fost de neconceput cu numai un an și jumătate în urmă. La Summit liderii noștri s-au angajat atât să reasigure aliații, cât și să pună în aplicare măsuri adaptive, iar acest marș este o demonstrație vizibilă a faptului că am trecut de la cuvinte la fapte.
 
Vă rog să reflectați un moment la semnificația calității de membru al celei mai puternice alianțe din istoria lumii. În chiar primul paragraf al Tratatului Atlanticului de Nord din 1949 (o mie nouă sute patruzeci și nouă), înainte de orice referire la apărarea colectivă sau la chestiuni militare, națiunile membre ale NATO se angajează să «salvgardeze libertatea, moștenirea comună și civilizația popoarelor lor, bazate pe principiile democrației, libertății individuale și statului de drept». Mai departe, în Articolul Doi al documentului fondator, ele se angajează să “Contribuie la dezvoltarea în continuare a relațiilor internaționale de pace și prietenie prin întărirea instituțiilor lor libere, prin promovarea unei mai bune înțelegeri a principiilor pe care se fundamentează aceste instituții și prin promovarea condițiilor pentru stabilitate și prosperitate.” Aceste idei inspirate mă fac foarte conștient de faptul că trupele noastre din Statele Unite, din România sau din oricare altă țară aliată se instruiesc, se pregătesc și sper că numai rar vor lupta pentru principiile invidiate de mulți oameni pretutindeni în lume. La rândul nostru, este datoria noastră colectivă ca diplomați, politicieni, funcționari de stat, sau cetățeni particulari să îi onorăm pe acești bravi militari, femei și bărbați, asigurându-ne că aceste idei și instituții sunt apărate, întărite și păstrate nu doar pentru noi, ci și pentru copiii noștri și pentru toate generațiile viitoare. Atunci când dormim liniștiți la adăpostul protecției oferite de NATO, trebuie să ne petrecem orele de veghe asigurându-ne că nu vom compromite niciodată valorile pe care a fost creată organizația.
 
Doresc să mulțumesc încă o dată locuitorilor din Brașov pentru calda dumneavoastră ospitalitate și pentru primirea acordată Regimentului Doi de Cavalerie Blindată și colegilor lor români în frumosul dumneavoastră oraș. Acesta este doar unul din multele exerciții comune care au loc peste tot în țară și care demonstrează hotărârea NATO de a apăra alianța. Am fost astăzi martorii unui eveniment cu adevărat istoric, dar unul care cred că va face parte dintr-o nouă stare de normalitate: prezența multinațională și pregătirea în comun de-a lungul flancului estic al NATO.
 
Mă adresez acum trupelor române și americane: Vă doresc succes în timpul marșului rămas prin spectaculosul peisaj de țară al României. Vom continua să fim uimiți de perseverența voastră, vă suntem recunoscători pentru serviciul dumneavoastră militar, onorăm sacrificiul vostru și suntem extraordinar de mândri de voi. Vă mulțumesc”, a transmis Dean Thompson.



Citește „MARȘUL CAVALERIEI”. ÎN VEHICULE BLINDATE, MILITARII STRĂBAT ROMÂNIA DE LA CONSTANȚA LA BRAȘOV
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii