Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce nu sunt medicamente Speculă de milioane de euro sub numele de "export paralel"

ro

08 Apr, 2013 02:53 1279 Marime text
 
Distribuitorii români cumpără medicamente de la producători la preţ de România, foarte mic, şi le revând în alte ţări, uneori chiar cele din care le cumpără, la preţuri mai mari, fără să asigure necesarul de medicamente din spitalele şi farmaciile româneşti. Pentru că legea le permite acest lucru.
Cazul zguduitor al bolnavilor de cancer din România, rămaşi fără medicamente a ridicat vălul de pe o situaţie primejdioasă: oamenii sunt condamnaţi la moarte de exportul paralel de medicamente, activitate legală, cu o miză de sute de milioane de euro.
Vă prezentăm, într-o analiză proprie, de ce a luat amploare practica exporturilor paralele, cum a înlesnit statul amploarea acestora, cum afectează pacienţii români, cum şi mai ales cine le-ar putea limita.
Ce este exportul paralel
Exportul paralel este o activitate legală şi poate fi derulată de orice distribuitor de medicamente român sau străin autorizat de Agenţia Naţională a Medicamentului, ne-a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) din care fac parte companii care deţin 70% din piaţa pharma. Pe scurt: distribuitorul cumpără de la producător medicamente la preţuri speciale pentru România, adică foarte mici (printre cele mai mici din Europa), pe care vinde în Europa, uneori chiar în statele din care provin, la preţuri mult mai mari.
Întregul material pe economica.net. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii