Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce este înmormântat Aurelian Preda la Mănăstirea Dervent

ro

01 Oct, 2016 12:05 36193 Marime text
Mâine, în jurul prânzului, după Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de înhumare a interpretului de muzică populară Aurelian Preda.
 
A luat formă întrebarea cum de este posibil să fie înmormântat la Mănăstirea Dervent? Pentru un răspuns, l-am contactat telefonic pe purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu.
 

„Avea o legătură duhovnicească cu Mănăstirea Dervent. A fost foarte apropiat mănâstirii şi a dorit să fie înmormântat acolo. Fiind un fiu duhovnicesc, a fost posibilă dorinţa sa”, a spus Eugen Tănăsescu.

 
Întrebat dacă va fi prezent mâine la înmormântare, ne-a spus că şi-ar dori să fie prezent. „Dacă nu intervine nimic deosebit, e posibil să fiu şi eu prezent”, ne-a declarat Tănăsescu.
 
Ce este un fiu duhovnicesc al mănăstirii
 
Prima condiţie pentru a-l forma duhovniceşte pe un om, cum reiese de pe site-ul crestinortodox.ro, este ca el să se lase format. „Omul poate avea bune intenţii, şi totuşi să se poticnească pe cale, ispitit fiind de tot felul de vicii şi păcate. Aici intervinerolul duhovnicului de a-l pune în gardă şi de a-l stimula. Mântuitorul îi cheamă la desăvârşire pe toţi oamenii, nu numai pe călugări”, conform sursei citate. Biserica Ortodoxă nu i-a împărţit niciodată pe oameni în categorii: drepţi şi păcătoşi; călugări şi mireni; preoţi şi laici. „Când Sfântul Ioan Gură de Aur enumeră nouă etape, până la atingerea culmei vieţii duhovniceşti, se adresează poporului creştin în general, şi nu numai călugărilor: «Calea virtuţilor este deschisă nu numai bărbaţilor, ci şi femeilor; Dumnezeu îi încununează cu generozitate şi pe unii şi pe alţii; nici sexul, nici averea, nici sănătatea trupească, nici profesiunea şi nimic altceva nu constituie o piedică pentru cel ce este hotărât să se lupte. Aici bărbatul nu-i mai bine primit că femeia, nici bogatul decât săracul, nici omul matur decât copilul, nici călugărul decât cel căsătorit. Nu, ci amândouă sexele şi toate vârstele, toate clasele sociale, toate modurile de viaţă, sunt chemate la această lupta nobilă. Împăraţii pământului şi toate popoarele, prinţii şi judecătorii pământului, băieţii şi fetele, tinerii şi bătrână». Dacă există totuşi diferenţe între formarea duhovnicească, a călugărilor şi cea a creştinilor din lume, acestea nu constau nici în doctrina, nici în ţinta propusă, nici în mijloacele întrebuinţate pentru a o atinge.”
 
Răpus de cancer

 
Reamintim că interpretul de muzică populară Aurelian Ion Preda a murit marți, 27 septembrie, într-o clinică din Austria, după ce a pierdut lupta cu cancerul. Trupul neînsuflețit va fi adus și depus în biserica Mănăstirii Dervent astăzi, în jurul orei 16.00.

Citeşte şi Aurelian Preda, interpretul de muzică populară, a murit. Va fi înmormântat la Mănăstirea Dervent (video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii