Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:50 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dacian Cioloș Se pregătește un proiect care să accelereze înregistrarea terenurilor

ro

28 Jun, 2016 20:37 2118 Marime text
Premierul Dacian Cioloș a anunțat astăzi la începutul ședinței de Guvern faptul că Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Agenția Națională de Cadastru pregătesc un proiect de act normativ care să faciliteze sau să accelereze înregistrarea terenurilor în general și a terenurilor agricole în special, în registrul de cadastru.
 
„Un al treilea act normativ care mie mi se pare important și pentru care am și insistat multă vreme este legat de cadastru, de facilitarea înregistrării terenurilor și imobilelor în registrul de cadastru. Dar, cu precădere, mi se pare important acest lucru pentru terenurile agricole, (...) care își pierd din valoare atunci când nu sunt înregistrate în registrul de cadastru și când ele nu pot fi comercializate sau pot fi comercializate mai dificil și pot fi valorificate mai greu din punct de vedere economic, inclusiv în sistemul de creditare, în sistemul bancar. MDRAP, împreună cu Agenția Națională de Cadastru, vine cu un proiect de act normativ, cu o modificare a legii care să faciliteze sau să accelereze înregistrarea terenurilor în general și a terenurilor agricole în special”, a declarat Dacian Cioloș, potrivit agerpres.ro.
 
Acesta a mai spus că primăriile vor putea primi finanțare de la Agenția de Cadastru pentru a realiza cu prioritate înregistrările terenurilor din extravilan.
 
„Prin acest act normativ, primăriile vor putea primi finanțare de la Agenția de Cadastru pentru a realiza cu prioritate înregistrările terenurilor din extravilan. Totodată, Agenția de Cadastru va fi în măsură prin acest act normativ să achite onorarii fixe către notarii publici pentru înregistrarea certificatelor de moștenitor pentru succesiuni nedezbătute. De multe ori nu pot fi realizate înregistrări în registrul de cadastru sau făcute puneri în posesie pentru că moștenitorii proprietarilor nu au actele necesare. Acest lucru va putea fi realizat acum accelerat prin aceste convenții care se vor stabili între Agenția de Cadastru și notarii publici”, a mai precizat Cioloș. Conform aceleiași surse.
 
Cioloș a mai spus că actul normativ vizează și comunicarea electronică a unor informații.
 
„Prin acest act normativ se detaliază și posibilitatea (...) de digitalizare și de comunicare electronică a unor informații și, deci, de acces online la platforma informatică a sistemului integrat de cadastru și de carte funciară pentru instituții publice, pentru notari, pentru persoane autorizate care furnizează lucrări de specialitate în acest domeniu”, a mai spus premierul.
 
Acesta a atras atenția că, pentru ca aceste facilități să își arate roadele, va fi nevoie de implicarea primarilor și a cetățenilor.
 
„Este un act normativ important pentru că (...) de multe ori dezvoltarea economică este blocată sau slăbită datorită lipsei acestor lucrări de cadastrare. Prin această accelerare a lucrărilor de cadastrare vom putea accelera și finalizarea implementării legii proprietății funciare, care e un deziderat politic de mai mulți ani de zile, dar care n-a putut fi finalizat de multe ori și din astfel de motive. Însă, pentru ca aceste facilități să poată să-și arate roadele și rezultatele, va fi nevoie de implicarea primarilor și a cetățenilor și este unul dintre motivele pentru care săptămâna viitoare organizăm acest forum al autorităților publice locale, forum în care vrem să ne întâlnim Guvernul cu reprezentanți ai primarilor din comune, din orașe, ai consiliilor județene, tocmai pentru a discuta măsuri care să faciliteze decizii în folosul cetățenilor și unde e nevoie de conlucrare între Guvern și autoritățile publice locale. (...) Cadastrul sau accelerarea cadastrării este una din temele pe care le vom dezbate și săptămâna viitoare, însă venim deja cu câteva decizii care să faciliteze implicarea autorităților locale în acest sens”, a mai afirmat Cioloș, notează agerpres.ro.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii