Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dacia Duster 2, mai mare, cu 7 locuri şi dotări mai bune Când va fi disponibil şi cât va costa noul model

ro

04 Mar, 2015 12:58 4212 Marime text
A doua generaţie de Duster va fi prezentată cel mai devreme la finalul lui 2016 şi va aduce cu sine modificări care o vor face şi mai atractivă, păstrând însă atuurile actualei generaţii, care a devenit cel mai bine vândut model din grupul Renault-Nissan în 2014.

Conform mai multor surse din piaţă, Duster 2 va fi dezvăluit spre finalul lui 2016 şi va ajunge pe piaţă la începutul lui 2017, scrie promotor.ro, citat de România TV. A doua generaţie de Duster va păstra reţeta actualului model, dar va aduce câteva elemente care să-i permită să treacă cu bine de orizontul anilor 2020 fără a-şi pierde din atractivitate.

Ce aduce nou Duster 2

În primul rând, va creşte puţin în dimensiuni, ajungând la circa 4.45 metri lungime (+15 cm), pentru a putea asigura şi o versiune cu 7 locuri. Astfel, va fi mai lung decât Qashqai şi la fel de lung precum Kadjar. Evident, în versiunea cu 7 locuri, portbagajul va fi cvasiinexistent, însă dacă cele 2 locuri suplimentare sunt scoase, portbagajul va fi semnificativ mai mare decât cei 475 de litri actuali, trecând cu uşurinţă de 530 de litri.

În al doilea rând, va păstra în mare parte trenul de rulare actual, care şi-a dovedit versatilitatea pe toate categoriile de drumuri şi în afara acestora. Nu ne aşteptăm, aşadar, ca Duster să primească un tren de rulare mai dinamic, mai adaptat asfaltului, pentru că asta i-ar afecta ţinuta de drum în teren accidentat. De asemenea, nu ne putem aştepta la soluţii noi pentru sistemul 4x4 sau pentru transmisie, pentru că acestea ar ridica prea mult preţul crossoverului şi ar anula avantajul competitiv care i-a permis să realizeze nu doar cifre foarte mari de vânzări, ci şi profituri pe măsură. În continuare nu vom avea reductor, ci soluţia de compromis foarte bună adoptată pe actualul model, cu o transmisie cu primele trei rapoarte scurte iar celelalte trei potrivite unui consum mic.

În al treilea rând, pentru a ajuta reducerea consumului de carburant în condiţiile în care vor adopta şi motoare mai puternice pe noul Duster, vor trebui luate măsuri pentru a avea o caroserie mai aerodinamică decât cea a actualului model. Marile schimbări vor fi făcute, cel mai probabil, sub maşină, acolo unde deocamdată Duster are o suprafaţă foarte neregulată, cu sistemul de evacuare care atârnă şi alte probleme.

Vor fi păstrate însă trăsăturile care fac din Duster un succes: butoane mari şi uşor de folosit, interior spartan şi solid asamblat, materiale fiabile în timp, spaţiu suficient pentru 5 (7) pasageri şi bagajele lor. Accentul va fi pus, aşadar, pe păstrarea atuurilor maşinii - spaţiu interior şi abilităţi off-road surprinzător de bune.

În privinţa motorizărilor, ar trebui ca Duster să fie oferit, inclusiv în România, şi cu un motor turbodiesel de 1.6 litri şi 130 CP, însă grosul vânzărilor va continua să fie asigurat de motorul de 1.5 litri, cel mai probabil într-o versiune Euro 6 care rămâne la 110 CP. Pe benzină, e de aşteptat să avem propulsorul turbo de 1.2 litri 125 CP, tot în versiune Euro 6, montat însă şi pe versiunile 4x4.
De asemenea, vom putea spera într-o versiune pick-up de serie, cu sau fără cabină dublă. Nu putem spera pentru o transmisie automată pentru România, din cauza costurilor destul de mari şi a cererii mici.

În fine, preţul versiunilor nu ar trebui să creacă cu mai mult de 500 de euro faţă de versiunea actuală, pentru a acoperi noile dotări de siguranţă şi investiţiile în noile dotări de la interior. Marginea de profit a celor de la Renault-Nissan va rămâne, cu siguranţă, aceeaşi.




Sursa: România TV
Sursa foto: România TV

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii