Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:40 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dacă sperați să dați casa băncilor în schimbul datoriilor, mai aveți de așteptat. Lucrurile s-ar putea răsuci

ro

22 Apr, 2016 07:44 1614 Marime text
 
Cei care speră că vor putea da casa băncii în schimbul ştergerii datoriilor s-ar putea trezi duşi în instanţă. Dece? Pentru că băncile se pregătesc să ia cu asalt Curtea Constituţională, dacă legea dării în plată va fi promulgată.
 
Asociaţia Băncilor din România (ARB) i-a cerut, în urmă cu vreo două zile preşedintelui Klaus Iohannis să atace la Curtea Constituţională legea dării în plată, susţinând că la baza acestui demers stau numeroase argumente în sensul că actul normativ aduce atingeri drepturilor constituţionale ale tuturor instituţiilor de credit membre ale ARB.
 
"Prin prezentul Memoriu, comunitatea bancară vă adresează rugămintea, în virtutea prerogativelor pe care le aveţi în temeiul articolului 146, lit. a) teza întâi din Constituţie şi art. 15-18 din Legea 47/1992 să sesizaţi Curtea Constituţională. (...) Vă rugăm, domnule preşedinte, să solicitaţi CCR exercitarea controlului de constituţionalitate al legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite", se arată într-un memoriu trimis şefului statului şi, spre informare, Camerei Deputaţilor.
 
Potrivit semnatarilor, la baza acestui demers stau numeroase argumente în sensul că legea în forma adoptată aduce atingeri drepturilor constituţionale ale tuturor instituţiilor de credit membre ale ARB.
 
Legea dării în plată a fost adoptată în urmă cu o săptămână de Camera Deputaţilor cu o majoritate de 207 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere. Deputaţii au stabilit astfel că legea privind darea în plată nu se va aplica programului Prima Casă şi au majorat plafonul creditelor care intră sub incidenţa acestui act normativ de la 150.000 la 250.000 de euro. De asemenea, deputaţii au stabilit că legea se va aplica şi celor care sunt în proces de executare silită.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii