Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:13 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea Constitutionala discuta azi sesizarea PDL privind legea retrocedarilor

ro

10 May, 2013 07:25 1225 Marime text
Curtea Constitutionala a Romaniei va discuta vineri sesizarea PDL referitoare la legea privind restituirea proprietatilor, act normativ pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament. Prim-vicepresedintele democrat-liberal Liviu Negoita a anuntat pe 22 aprilie ca PDL va ataca la CCR aceasta lege, invocand motive de neconstitutionalitate atat procedurale, cat si de fond, noteaza Agerpres.

"Sunt doua tipuri de motive: motive de fond si motive de procedura. Daca ar fi sa ne referim la motive de procedura, prin aceasta asumare, noi spunem ca se incalca Decizia 1431/3.11.2010 a CCR si anume: angajarea raspunderii de catre Guvern in fata Parlamentului in temeiul art. 114 din Constitutie este neconstitutionala, intrucat proiectul se afla in proces de legiferare la Senat. Asa cum stiti, PDL a depus in 2010 un proiect de lege pe aceasta tema, el se afla in proces de dezbatere, in proceduri parlamentare. A fost ignorat acest fapt si Guvernul a venit peste aceasta procedura si si-a asumat raspunderea. In acest sens exista decizia CCR pe care v-am invocat-o, care precizeaza ca atat timp cat exista un proiect de lege in dezbatere nu poti sa vii si sa-ti asumi raspunderea", a sustinut Liviu Negoita. 

El a spus ca un al doilea motiv pe parte de procedura invocat in contestatia PDL tine cont de Decizia 1557/18.11.2009 a CCR. "Potrivit acestei decizii, transformarea Guvernului, prin asumare de raspundere, in autoritate legiuitoare, concurenta Parlamentului, incalca flagrant dispozitiile art. 1, alineat 4 si art. 61 alineat 1 din Constitutie", arata Negoita. 

sursa: hotnews.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii