Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PS News Cum va arăta războiul politic în „Republica Mazăre”

ro

19 May, 2015 20:25 2508 Marime text
 
PSnews.ro a demarat un demers jurnalistic menit să vă ofere o imagine generală despre cum ar putea arăta bătălia electorală PSD- PNL la alegerile locale din 2016, în fiecare județ al României.
 
Astăzi mergem la malul mării, în județul Constanța, recunoscut, până de curând, ca fiind un fief roșu, al social- democraților. Spunem până de curând, pentru că atât Nicușor Constantinescu, cât și Radu Mazăre, considerați în trecutul apropiat doi stâlpi ai PSD din acel județ, au probleme în Justiție.
 
Baronul Nicușor Constantinescu a fost suspendat la sfârșitul lunii aprilie din funcţia de prim-vicepreşedinte al PSD Constanţa, pe perioada problemelor sale juridice, în urma unei decizii a Biroului Permanent Judeţean al organizaţiei. Constantinescu este suspendat și de la șefia Consiliului Județean Constanța, tot din cauza problemelor pe care le are în justiție.
 
Constanța a rămas și fără primarul ales, adică Radu Mazăre, care se află în arest preventiv, fapt ce i-a adus suspendarea de la șefia instituției, atribuțiile de primar fiind preluate de viceprimarul Decebal Făgădău, iar în privința funcțiilor politice Mazăre și-a dat demisia de la șefia PSD Constanța în luna martie, funcție pe care o ocupa încă din 2003.
 
Radu Mazăre este acuzat de procurorii anticorupție că ar fi luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii.
 
Nici PNL nu a scăpat neatins de DNA, mai exact, fostul copreședinte al PNL Constanța Christian Gigi Chiru s-a suspendat din toate funcţiile ca urmare a condamnării primite pentru mită electorală. Gigi Chiru a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare într-un dosar în care era acuzat de mită electorală, decizia nefiind definitivă. În  locul acestuia, Vasile Blaga a semnat, la începutul lunii aprilie, decizia de numire a consilierului local municipal Sorina Tusa în funcţia de copreşedinte al PNL Constanţa ca reprezentant al vechiului PDL.
 
„Am decis să mă suspend temporar din toate funcţiile deţinute în PNL, pentru că nu doresc ca situaţia mea juridică actuală să afecteze activitatea şi imaginea organizaţiei în care am investit muncă şi suflet”, declarat Chiru la sfârșitul lunii martie.
 
Acum, cu Gigi Chiru plecat din prima linie a partidului, cel puțin la nivel oficial, puterea în interiorul PNL Constanța pare că a rămas în mâna liberalului Gheorghe Dragomir.
 
Privind spre cursa electorală din 2016 pentru Primăria Constanța, potrivit presei locale există patru liberali posibili candidați și anume europarlamentarul Ramona Mănescu, consilierul local Iustin Fabian Roman, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa, Robert Boroianu şi directorul CERONAV, Ovidiu Cupşa.
 
Copreședintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, a precizat, potrivit presi locale, că au stabilit ca la sfârșitul lunii mai să efectueze primul sondaj de opinie cu privire la candidatul pentru Primăria Constanţa, punctând că vor mai face unul și în septembrie.
 
 „Am stabilit ca, la sfârşitul lunii mai să efectuăm primul sondaj de opinie cu privire la candidatul pentru Primăria Constanţa. Nu va fi primul şi ultimul sondaj, vom mai face încă unul, posibil, în septembrie. Consider că este deja prea târziu că nu avem deja desemnat un candidat, cu atât mai mult cu cât alegerea primarului se va face dintr-un singur tur. Lista de includere în sondaj este deocamdată deschisă şi orice liberal care doreşte se poate înscrie pe ea. Fac apel la unificare, la toate partidele de dreapta sau, mai bine spus, la toţi cei care sunt anti-PSD. Trebuie să ne unim forţele şi, împreună, să dăm cel mai bun candidat. Nu trebuie să fie neapărat de la PNL. El poate fi de la alt partid de dreapta, poate fi chiar şi independent, dar să fie cel mai bine cotat de constănţeni”, a declarat copreşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, notează cugetliber.ro.
 
Contactat de PSnews.ro, copreședintele PNL Constanța Gheorghe Dragomir a transmis că dorește să facă mai multe cercetări, în mai multe localități, în urma cărora să știe care e opțiunea cetățenilor, însă a punctat că acestea nu vizează neapărat un candidat sau doar o singură problemă legată de alegerile locale viitoare.
 
„Nu la nivelul județului, în fiecare unitate administrativă (n.r.: efectuarea unui sondaj de opinie). În marile orașe, mai ales acolo unde avem multe semne de întrebare vis- a- vis de alegerile viitoare. Pentru că, într-un oraș cum este Mangalia, nu avem niciun fel de problemă că domnul primar Cristi Radu nu va candida mai departe și nu va și câștiga. Dar în alte orașe unde nu avem un primar care să fie deja măsurat, unde să știm care e opțiunea cetățenilor, e dorința mea și vreau să facem mai multe cercetări de acest gen în mai multe localități. Dar ele nu vizează  neapărat un candidat sau doar o singură problemă legată de alegerile locale viitoare. O cercetare din care să putem extrage ceea ce ne interesează: cum stau partidele, cum stau candidații, și nu una care deja să desemneze sau să ne facă să ne hotărâm de acum care este candidatul”, a precizat Gheorghe Dragomir pentru PSnews.ro.
 
Referitor la posibilii candidați din partea PNL la Primăria Constanța în 2016, despre anumite persoane care au apărut deja în presă, și anume Ramona Mănescu, Iustin Fabian Roman, Robert Boroianu şi Ovidiu Cupşa, Gheorghe Dragomir a declarat pentru PSnews.ro că singurul care a și început să lucreze în sensul acestor alegeri este Robert Boroianu.
 
„Până acum, singurul care a și început să lucreze în sensul acesta este Robert Boroianu. Ramona Mănescu a spus că nu se opune a fi măsurată într-un sondaj, dar nu și-a exprimat dorința și nu a făcut nimic în acest sens. Ovidiu Cupșa, într-o discuție amicală, așa între colegi, a spus „m-aș înscrie și eu”, dar nu a demarat absolut nimic de asemeni. Fabian (n.r. Iustin Fabian Roman) a declarat unui ziar local același lucru, dar la fel, nu a făcut nimic. Singurul care și-a făcut echipe pentru a lucra la proiectele pentru administația Constanța și care a spus răspicat ce vrea să facă este Robert Boroianu. Dar, sigur, asta nu înseamnă că nu mai pot apărea și alții în afară de cei trei și al patrulea Robert Boroianu care a și început să lucreze în acest sens.
 
Chiar mi-aș fi dorit și mi-aș dori, pentru că e greu să te bați cu o echipă care chiar dacă nu vor mai avea în frunte pe Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, tot echipa Mazăre se numește, cu aceiași oameni. Automat, dreapta trebuie să-și unească toate forțele. Dacă vom reuși să adunăm tot ce are dreapta și să fie cele două grupuri care să meargă în alegerile locale șansele sunt și mai mari. Și așa sunt mari, pentru că indiferent de cine va candida din partea PSD înseamnă aceeași echipă, dar eu militez pentru a avea cel mai bun candidat.”, a transmis Gheorghe Dragomir pentru PSnews.ro.
 
Întrebat dacă senatorul Gigi Chiru ar putea intra in masuratorile acestui sondaj, Gheorghe Dragomir a precizat că în măsurătorile sondajului vor intra cei care își exprimă dorința de a candida.
 
„În măsurătorile sondajului vor intra cei care își exprimă dorința de a candida. Vom avea o discuție în care vom vedea clar. N-am nicio problemă cu absolut nimeni, nu mă interesează cum se numește sau din ce partid a făcut parte vreodată. Dacă este în echipa actuală și corespunde proiecturilor pe care PNL vrea să le promoveze.”, a declarat Gheorghe Dragomir pentru PSnews.ro.
 
Referitor la alegerile pentru Consiliul Județean, întrebat dacă el are de gând să candideze la șefia CJ Constanța, Gheorghe Dragomir a declarat pentru PSnews.ro că nu dorește să candideze.
 
Acesta a precizat că persoana care să intre în cursa pentru CJ trebuie să fie o persoană dinamică, care să facă față activității Consiliului Județean.
 
„Eu am învățat mai mult din noiembrie 2014 decât alții. (…) Acolo trebuie să fie o persoană dinamică, care să facă față activităților Consiliului Județean.
 
 Nu m-a tentat niciodată, și nu mi-am dorit acest lucru. Sigur, asta vom discuta cu colegii, vom vedea care sunt mai potriviți, vom vedea ce listă, pentru că acolo se va alege din listă.
 
Nu vom face la întâmplare alegerile și nu vom pune oameni la întâmplare. Trebuie să fie cei mai buni.”, a precizat Gheorghe Dragomir pentru PSnews.ro.
 
Totodată, contactat de PSnews.ro, senatorul Christian Gigi Chiru, fostul copreședinte PNL Constanța a precizat că nu a purtat niciun fel de discuție cu Gheorghe Dragomir pe subiectul sondajului de opinie și că în perioada următoare va discuta cu colegii săi din vechiul PDL pentru a demara propriile sondaje.
 
„Nu am purtat niciun fel de discuție cu actualul meu coleg, copreședintele Dragomir, că demarează acel sondaj, că nu-l demarează, ce urmărește să măsoare șamd.  Ce pot să vă spun e că în perioada următoare voi discuta cu colegii din vechiul PDL, pentru a demara în paralel cu colegii noștri propriile sondaje. Noi vrem să ne punem de acord dacă este oportun să demarăm aceste sondaje acum, în primăvară, sau să lăsăm primele sondaje pentru luna septembrie, undeva în toamnă. Deci, cel anunțat de colegul nostru Dragomir va trebui să îl întrebați pe el ce vrea să măsoare, pe cine vrea să măsoare șamd.”, a declarat Christian Gigi Chiru pentru PSnews.ro.
 
Întrebat dacă va fi și el inclus în cadrul sondajului anunțat de Gheorghe Dragomir pentru sfârșitul lunii mai, Gigi Chiru a precizat că  nu a vorbit cu Dragomir pe acest subiect.
 
„Ce pot să vă spun că eu nu am vorbit cu el pe subiectul acesta. Nu am purtat nicio discuție și dacă l-a făcut, înseamnă că a luat niște decizii în numele domniei sale, nu niște decizii comune, nu e o decizie comună.
 
Decizia comună va fi cea finală, până atunci fiecare compară tot felul de lucruri, profil de candidat, potențial de candidat. E bine să avem ce să comparăm. Ne vom face propriile sondaje pe care le vom compara cu cele ale colegilor noștri și concluzia finală o vom lua împreună cu siguranță.”, a declarat senatorul Christian Gigi Chiru pentru PSnews.ro.
 
Copreședintele PNL Constanța Sorina Tusa a precizat, la începutul lunii mai, potrivit presei locale, că până să treacă la sondaje ar trebui să existe o cursă internă, să vadă dezbateri între candidați.
 
„Până să trecem la sondaje ar trebui să existe o cursă internă, să vedem dezbateri între candidați. Astfel, ideea de cursă internă pentru desemnarea candidaturii se compromite. Chiar dacă se vehiculează mai multe nume, există și colegi care nu și-au exprimat în mod public dorința de a candida şi va trebui să luăm în calcul acest aspect. Într-un posibil sondaj efectuat, ar trebui luaţi în considerare toți liderii locali atât pentru Primărie cât şi pentru Consiliul Judeţean”, a spus Sorina Tusa, notează ziuaconstanta.ro.
 
În PSD lucrurile sunt mai tragice decât în PNL, asta deoarece atât Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre, doi lideri social democrați cu greutate, au mari probleme în justiție.
 
Contactat de PSnews.ro, viceprimarul Constanței Decebal Făgădău a explicat situația în care se regăsesc social-democrații constănțeni, care sunt prioritățile acestora și cum se vor organiza privind candidații la alegerile din anul 2016.
 
Întrebat dacă au avut loc consultări în partid, cum vor decide, dacă sunt mai mulți posibili candidați, Decebal Făgădău a precizat pentru PSnews că, la momentul actual, prioritatea PSD la nivelul județului Constanța este reașezarea organizațiilor, punctând, totodată, că sunt mulți colegi care îl îndeamnă să candideze la Primăria Constanța.
 
„Evident. Deocamdată noi ne pregătim de alegeri interne, ne pregătim să ne reașezăm puțin organizațiile. Așa că cred că asta este prioritatea cea mai mare, nu neapărat să stabilim candidații, ci întâi să vedem ce echipe construim din rândul cărora să plece candidații și pe care ulteriorii candidați să se bizuie într-o confruntare electorală. Așa că, în momentul de față, preocuparea mea cea mai mare este aceea de a asigura continuitatea activității din punct de vedere administrativ și consumă destul de multă resursă de timp. 2: aceea de a pregăti o competiție internă pentru funcțiile de conducere din rândul administrației municipale. Acestea sunt prioritățile mele în acest moment. Nici nu mi-am propus să deschid acest subiect (n.r. candidați la alegerile locale) pentru că până nu ai un organ colectiv cum este Comitetul Executiv Județean, un birou permanent județean care să analizeze propunerile și ulterior să le trasmită Biroului Permanent Național mi se pare prematură o asemenea discuție. Nu vă ascund faptul că, da, sunt mulți colegi care mă îndeamnă să candidez.”, a declarat Decebal Făgădău pentru PSnews.ro.
 
Decebal Făgădau a afirmat, cu referire la candidaturile la localele din 2016 că „trebuie să se facă o eșantionare, trebuie să se facă o analiză sociologică, să vedem cine e plasat, cum e plasat, ce tip de profil își dorește electoratul și apoi să se facă o interogare a activului de partid sau a personalităților care doresc să acceadă din partea Stângii, din partea Partidului Social Democrat la această funcție, suprapunând ce profil își doresc alegătorii peste ce resurse are partidul.”
 
„În momentul în care se iau asemenea decizii ele trebuie să fie dincolo de un proiect personal sau de o dorință personală. Nu este suficient să vrei. Trebuie să se facă o eșantionare, trebuie să se facă o analiză sociologică, să vedem cine e plasat, cum e plasat, ce tip de profil își dorește electoratul și apoi să se facă o interogare a activului de partid sau a personalităților care doresc să acceadă din partea Stângii, din partea Partidului Social Democrat la această funcție, suprapunând ce profil își doresc alegătorii peste ce resurse are partidul. Partidul nostru, am și declarat că are suficiente resurse sânga.
 
 Constanța nu este moartă și nicidecum nu este de lepădat. Evident traversăm acum o perioadă dificilă pentru că președintele Organizației Județene și-a dat demisia, președintele executiv se află în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile politice. Au fost, sunt, doi lideri de forță. Sau au fost doi lideri de forță, sunt doi oameni de forță, să spun așa. Eu cred că subiectul ar fi firesc să apară pe agenda organizațiilor după ce are loc această primenire a echipelor, a organizațiilor locale, de jos în sus. Pentru mine nu este o prioritate în acest moment să mă gândesc la o candidatură. Nu este nici măcar alint, nu este nici, “dom’le, hai că mă las rugat“, nu. E pur și simplu o analiză realistă, o așezare a priorităților.
 
(…) Eu sunt adeptul unei competiții, a unei rezerve de cadre, a creării mai degrabă a unei platforme politice și ulterior să vedem cine va conduce această platformă politică.”, a transmis Decebal Făgădău pentru PSnews.ro.
 
Cu privire la alegerile pentru Consiliul Județean, Decebal Făgădău a afirmat că este puțin mai dificil pentru că strategia trebuie să se schimbe.
 
„La Consiliul Județean este puțin mai dificil pentru că strategia trebuie să se schimbe.
 
Vreau să spun că în momentul de față sunt președinte al organizației municipale, candidez pentru un nou mandat al conducerii organizației municipale și scopul meu este acela de a conduce partidul spre câștigarea alegerilor locale. Este un demers absolut firesc.
 
Mă interesează mai mult proiectul politic, decât proiectul personal. Eu le-am prezentat colegilor mei principiile după care eu aș vrea să se facă această selecție, o selecție a unei echipe, care să aibă o dispersie demografică jumătate bărbați, jumătate femei, maxim o treime până în 35 de ani, maxim o treime oameni între 35 și 55-60 de ani, adică oameni activi, oameni în forță, aflați la un maxim de randament. O treime seniori, oameni care au traversat celelalte etape ale vieții. Evident, vom aplica și niște filtre calitative, de calibrare a candidaților, astfel încât să rezulte o echipă, o echipă de conducere și ulterior ea să jurizeze, dacă vreți, o competiție pentru desemnarea candidatului.”, a declarat Decebal Făgădău pentru PSnews.ro.
 
În cadrul alegerilor europarlamentare de anul trecut, în județul Constanța, Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut 34,47% din voturi, PNL  14,75%, PMP 11,18 %, candidatul independentul Mircea Diaconu – 9,54%, iar PDL 10,49%.
 
Privind rezultatele alegerilor prezidențiale, observăm că în primul tur Klaus Iohannis, candidatul liberalilor, a obținut 29.41 % din voturile cetățenilor, în vreme ce Victor Ponta a reușit un scor de  37.36 %.
 
Deși Constanța era văzut ca un fief al PSD, în turul doi lucrurile au luat o altă turnură, Iohannis câștigând în județul Constanța cu 57.06 %, Ponta obținând 42.94 % din voturi.
 
Alegerile din 2016 ar putea marca începutul unei noi epoci politice la malul mării, în contextul în care liberalii, dacă ne uităm la rezultatul de la prezidențiale, ar avea șanse să îl câștige, însă nici social-democrații nu par a fi dispuși să predea frâiele județului. 

Sursa text și foto: psnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii