Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:33 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum luptă deputatul Remus Cernea împotriva defrișărilor abuzive

ro

31 Aug, 2014 20:05 2331 Marime text
În cursul primei săptămâni a noii sesiuni parlamentare, deputatul de Constanța, Remus Cernea, va depune la Parlament o propunere legislativă pentru ca toate autoritățile publice din România să achiziționeze lemn și produse derivate (mobilier, hârtie șamd) exclusiv din surse certificate sau, după caz, reciclate.

În acest sens, deputatul a făcut și o petiție online unde aceia care susțin inițiativa pot să semneze și să lase un comentariu în sprijinul propunerii: http://chn.ge/1ug8l06

"Defrișările masive din ultimele decenii au dus la pierderea unor suprafețe uriașe de pădure. Între 1990 și 2012, cca 366.000 de hectare de pădure au fost tăiate ilegal. Multe altele au fost tăiate ‘legal’, dar consecințele pentru mediu, comunități și habitate au fost dramatice și resimțite puternic, inclusiv cu prilejul inundațiilor din ultimii ani. În perioada de criză de după 2008, exploatarea lemnului a atins cifre
record în România iar exportul de masă lemnoasă a crescut fără precedent, adâncind statutul de economie cu profil de lumea a treia care exportă masiv resurse brute și nu produse finite încărcate de plusvaloare.

În 2012, a fost tăiat un volum record de 19 milioane de metri cubi, maximul din 1990 până în acel an. Față de anul 2000, când volumul recoltat de lemn s-a ridicat la 14,284 milioane metri cubi, creșterea fiind de 33%. Reîmpăduririle nu acoperă nici pe departe pierderile. România a coborât mult în ceea ce privește suprafețele de pădure din teritoriul național, cu doar 26,3% față de 31% cât reprezintă media europeană. Țări precum Austria și Germania au peste 40%, iar Suedia chiar 80% din teritoiu acoperit de păduri. Privind diferențele, ar trebui să constatăm că vechea zicală “codrul frate cu românul”, nu se mai aplică de mult timp cetățenilor acestei țări ci, mai degrabă, suedezilor ori altor națiuni.

Fac precizarea că stoparea defrișărilor ilegale și trecerea la un mod responsabil și durabil de gestionare a pădurilor depind de un set amplu și complex de măsuri care acoperă atât modul în care este exploatat lemnul, cât și întregul lanț de trasabilitate a acestuia, inclusiv modul în care ajunge să fie exportat", se arată într-un comunicat de presă.


Deputatul mai are în lucru încă un proiect de lege care privește un alt aspect privind gestionarea pădurilor și trasabilitatea materialului lemnos.

"Scopul propunerii legislative este acela de a garanta că instituțiile publice utilizează în exclusivitate lemn și produse din lemn provenite din surse certificate, adică responsabile, și nu din surse ilegale ori nesigure. Deocamdată doar 37% din suprafețele de pădure aflate în exploatare sunt certificate în țara noastră. Inițiativa de față va putea stimula o dată în plus accelerarea procesului de certificare pentru cât mai multe din suprafețele care actualmente nu prezintă garanția unei exploatări responsabile. Achiziționarea de către instituțiile publice a lemnului, a produselor derivate și a hârtiei din alte surse decât cele certificate este
inacceptabilă pentru o societate care își asumă principiile unei economii durabile. Conform WWF, *“O pădure certificată este o una bine gospodărită, unde nu au loc tăieri ilegale, lemnul este recoltat ținând cont de principiile sociale, culturale și de mediu şi nu sunt folosite substanţe chimice foarte puternice pentru combaterea dăunătorilor, fiind protejate atât cursurile de apă, cât și biodiversitatea.”, explică Remus Cernea.

"Presiunile asupra pădurilor din România cresc în permanență. Au fost luate măsuri pentru stăvilirea defrișărilor, dar sunt încă insuficiente. În acest ritm, suprafețe forestiere întinse vor fi amenințate cu distrugerea în anii următori. Totul va depinde atât de luarea unor măsuri energice și acoperitoare față de amploarea problemei, cât și de determinarea cu care ele vor fi aplicate", avertizează deputatul.

Mai jos este draftul proiectului de lege. Remus Cernea invită pe toți cei interesați să-i trimită observații până mâine, 1 septembrie, ora 24.00, pentru eventuale modificări.

*LEGE*

*Pentru completarea Art. 39, Art. 293 și Art. 294 din **OUG 34/2006, actualizată în 2014, privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de
concesiune de servicii*

*Art. 1.* *Art. 39 se completează cu alin. 2), textul actual fiind numerotat cu alin. 1), după cum urmează: *

2) Autoritatea contractantă are obligația ca, în cazul lemnului și a produselor derivate, inclusiv a celor din lemn masiv, a pardoselilor, a placajelor, a mobilierului, a celulozei și hârtiei, să facă achizițiile exclusiv din surse certificate ori, după caz, reciclate.

* Art. 2. Art. 293 cu se completează cu lit. c1) după cum urmează: *

c1) încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2);

*Art. 3. Art. 294, punctul (3) se completează după cum urmează: *

(3) Contravențiile prevăzute la art. 293 lit. c), *c1),* k), m1), q), s), t) si w) se sancționează cu amendă de la 40.000 lei la 80.000 lei.

* Art. 4. Legea intră în vigoare la 6 luni de la publicarea ei în Monitorul
Oficial. *
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii