Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:51 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum arătau primele ambulanţe din România

ro

26 Mar, 2016 16:38 2040 Marime text
 
În 2016, se împlinesc 130 de ani de la înfiinţarea primei staţii de Salvare de pe actualul teritoriu al României. Aceasta a fost înfiinţată la Timişoara, iar la vremea respectivă, oraşul de pe Bega făcea parte din Imperiul Austro-Ungar.
 
A grăbit înfiinţarea serviciului de Salvare de la Timişoara, printre altele, şi următoarea întâmplare:

„În anul 1885, în faţa vestitei cafenele «Împăratul Turcesc» din cartierul Fabric, s-a întâmplat o mare nenorocire. Un trecător a alunecat pe gheaţa care se prinsese pe podul care trecea peste un braţ al Begheiului din faţa cafenelei şi, căzând în apă, s-a înecat. Mulţimea privitorilor n-a putut face nimic pentru salvarea acelui nenorocit, neavând unelte necesare pentru salvare“, povestea istoricul Nicolae Ilieşiu, în lucrarea „Timişoara – monografie istorică“, publicată în 1943, notează adevarul.ro.

 
Drept urmare, s-a înfiinţat societatea voluntară de salvare de la Timişoara. Iniţiatorii au fost Georg Neumann, care era directorul Primei Case de Păstrare din Timişoara, Alexander Kohn şi Karl Rosenstein.
 
Primele ambulanţe au fost trei trăsuri trase de cai, care interveneau la peste 100 de cazuri pe an. Deoarece solicitările se aflau într-o continuă creştete, în timpul Primului Război Mondial, interveneau şi la 5.000 de cazuri pe an. Cu timpul, trăsurile au fost înlocuite de autovehicule, primele modele de salvare fiind Lloyd şi Daimler, apoi Fiat şi Ford, ultimele fiind primite de la oameni de afaceri.
 
Oficial, prima Societate de Ambulanţă din România - este şi prima din Balcani - este considerată cea înfiinţată la Bucureşti, în anul 1906, de către renumitul medic Nicolae Minovici. 
 
Foto: ratt.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii