Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:08 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum arată ziua de duminică, din Franţa, în presa mondială El Mundo, “Paris, capitala libertăţii”

ro

12 Jan, 2015 15:06 2006 Marime text
parisul capitala lumii care a spus nu terorismului 1 5 milioane de oameni si 50 de lideri straini auPresa mondială salută demonstrația de "solidaritate" și "unitate" a francezilor după atentatele jihadiste care au îndoliat Franța, în pofida existenței și câtorva atenționări din partea unor țări musulmane, informează AFP.  Despre marşul solidarităţii s-a scris doar în termeni de bine: "istoric", "magnific", "de neuitat": de la Londra la Alger, de la Madrid la Tel Aviv și Singapore.

Potrivit Agerpres, publicațiile europene au consacrat prima pagină mulțimii de oameni care a cucerit duminică Parisul și marile orașe ale Franței: “un cortegiu funerar așa cum nu a mai existat vreodată” (Frankfurter Allgemeine Zeitung), “zi istorică” (Financial Times) sau pur și simplu “magnific” (Daily Mirror).
Această imagine a frapat mass-media germane. “Un gest pentru eternitate: Angela Merkel se întoarce, cu ochii închiși, spre Francois Hollande, într-o tristețe plină de compasiune”, notează cotidianul german Bild, potrivit căruia acest gest al Angelei Merkel este unul care “arată ce simte Germania când Franței îi este frică”.

În Marea Britanie, tabloidul The Sun, altfel destul de prompt în a-și critica vecinii, proclamă în franceză: “Je suis 4 millions”. “Poporul Franței a dat dovadă duminică de un spirit de unitate și de o nemaivăzută forță de răspuns la violențele ucigașe”, notează Financial Times în editorialul său.

Același elan se poate constata în Spania și Italia: “Uniți pentru libertate” (El Pais), “Paris, capitala libertății” (El Mundo), “Revolta Parisului: Libertate” (La Repubblica), “Paris, capitala libertății” (La Stampa).

În Belgia, marele cotidian francofon Le Soir notează, pe prima pagină, un singur cuvânt: “Liberi”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii