Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cui transmitem azi mesaje de felicitare şi îi spunem La mulţi ani

ro

30 Nov, 2013 04:28 4198 Marime text
Creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României, cel care a propovăduit creştinismul pe teritoriul ţări noastre şi a botezat primii locuitori pe ţărmul apusean al Mării Negre
Sfântul Andrei este cel care a propovăduit creştinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad. Apostolul a botezat greci şi geto-daci din aceste teritorii şi a hirotonit primii episcopi şi preoţi, aşa cum făcea Apostolul Pavel în călătoriile sale misionare.

În felul acesta se explică faptul că episcopia cea mai veche de pe teritoriul României este cea de la Tomis, Constanţa de astăzi.
Pe teritoriul ţării noastre au rămas semnele trecerii acestui sfânt: locuinţa din peştera situată pe Valea Casimcei, o alta în localitatea Basarabi-Murfatlar, renumita Fântână a Sfântului Apostol Andrei de la Mănăstirea Dervent, de numele căreia se leagă numeroase minuni, dar şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului pictată de Sfântul Apostol Luca, adusă de Sfântul Andrei şi descoperită în Biserica Mănăstirii Nămăieşti din judeţul Argeş.
Numele de Andrei şi derivatele sale
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (D.E.P.A.B.D.) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 717.602cetăţeni români, din care 368.523 bărbaţi şi 349.079 femei, poartă numele Sfântului Apostol Andrei.
Din totalul româncelor, 293.745 poartă numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 femei pe cel de Andrea. De asemenea, 7.205 femei se numesc Andreia, iar alte 356 Andruţa şi Andruşa.
Conform D.E.P.A.B.D., dintre bărbații care îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Zilei Sfântului Apostol Andrei, 346.959 poartă numele Andrei, 12.316 pe cel de Andras, 4.208 se numesc Andreas,  iar 3.237 Endre.
La mulţi ani celor care poartă numele Sfântului Andrei !
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii