Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:29 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM, despre afirmațiile Liei Olguța Vasilescu Aduc atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei

ro

20 Sep, 2016 14:42 1699 Marime text
În şedinţa din data de ieri, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile primarul municipiuluiui Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, lansate în spaţiul public prin intermediul emisiunii „100 de minute”, difuzată de postul de televiziune „Antena 3”, în data de 19 iulie şi prin intermediul reţelei de socializare Facebook, preluate ulterior şi de alte instituţii de mass media, aduc atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia.
 
Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea din data de 29 iulie, a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a sesizării procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Acestea au vizat afirmaţiile Liei Olguţa Vasilescu, lansate în spaţiul public, referitoare la activitatea profesională a procurorului care a efectuat urmărirea penală şi a dispus trimiterea sa în judecată. Prin afirmaţiile menţionate, s-a acreditat ideea că procurorii DNA instrumentează dosarele în manieră abuzivă, fără respectarea dispoziţiilor legale în materie penală.
 
Mai mult, prin intermediul reţelei de socializare „Facebook”, primarul a lansat afirmaţii denigratoare la adresa unui martor denunţător şi a publicat acte şi probe din dosar, acţiuni de natură a transmite ideea că sistemul judiciar este incapabil a evalua probatorii.
 
Inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public de primarul Craiovei au drept consecinţă alterarea încrederii opiniei publice în competenţa, corectitudinea şi probitatea pe care, în mod legitim, orice persoană care încredinţează magistraţilor apărarea drepturilor sale le aşteaptă.
 
 Impactul afirmaţiilor este cu atât mai grav cu cât acestea emană de la o persoană publică care se bucură de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice.
 
Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile şi acţiunile publice ale primarul municipiului Craiova, au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare în raport cu activitatea magistraţilor, aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia.    
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii