Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:27 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creştinii ortodocşi prăznuiesc o sfântă împărăteasă. Mii de femei îi poartă numele. Cui spunem La mulţi ani

ro

11 Feb, 2017 06:05 9120 Marime text
 
Astăzi creştinii ortodocşi o pomenesc pe Sfânta împărăteasă Teodora, care alături de împărăteasa Irina, sunt cele care au stabilit în urma sinoadelor cinstirea sfintelor icoane.

Sfânta împărăteasă Teodora († 867) , soţia împăratului bizantin Teofil (829-842) era din Peflagonia (Asia Mică), şi se născuse într-o familie de funcţionari, oameni credincioşi, foarte legaţi de cinstirea icoanelor, iar

Sfânta a urmat modelul părinţilor ei.

Împăratul Teofil află că soţia lui se închina sfintelor icoane, dar Sfânta Teodora a reuşit să nu dezvăluie acest lucru.
După ce împăratul a trecut la Domnul în anul 842, Sfânta a rămas regentă, deoarece urmaşul împăratului, Mihail al III-lea nu avea decât trei sau patru ani.

A păstrat la conducerea imperiului pe cei mai buni miniştri ai soţului ei, care erau oameni credincioşi şi îngrijoraţi de lupta nefolositoare împotriva icoanelor.

Apoi, a întrunit un sinod care a hotărât restabilirea cultului icoanelor, urmat la 19 februarie 843 de o ceremonie măreaţă cu rugăciuni în Bisericile din Vlaherne şi Sfânta Sofia, dar şi cu procesiuni pe străzile Constantinopolului. Aceasta a fost numită sărbătoarea Ortodoxiei.

În cinstea Sfintei Împărătese, mii de femei au fost botezate cu numele ei.

Cu acest prilej le spunem La mulţi ani!

Sursa text si foto: basilica.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii