Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:58 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cozi de sute de persoane la agențiile județene de mediu pentru depunerea dosarelor de Casa Verde

ro

10 Oct, 2016 10:15 1555 Marime text
Cozi de sute de persoane s-au format în mai multe județe din țară în fața agențiilor de mediu încă de duminică sau chiar sâmbătă de către cei interesați să își depună dosarele pentru accesarea finanțării în programul Casa Verde, astăzi fiind deschiderea sesiunii de depunere pentru persoanele fizice, potrivit Agerpres.
 
Botoșani
Câteva sute de persoane stau la rând, luni dimineață, în fața Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani pentru a depune dosarele în vederea obținerii finanțării în cadrul proiectului Casa Verde.
 
Solicitanții s-au adunat în fața APM de duminică după-amiază, ei întocmind o listă de ordine.
 
Potrivit directorului AM, Eugen Mateciuc, pe listă s-au înscris peste 250 de persoane.
 
Plafonul alocat județului Botoșani este de 1,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă că numărul beneficiarilor de finanțări în cadrul proiectului Casa Verde poate fi de aproximativ 200.
 
"Prelucrăm cam zece dosare pe oră și sperăm ca, în trei zile, să procesăm toate cererile", a afirmat Mateciuc. Prin Programul Casa Verde, populația și persoanele juridice pot beneficia de finanțare prin AFM pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.
 
Mureș
Peste 100 de persoane s-au așezat la coadă, luni de dimineață, la sediul Agenției de Protecția Mediului (APM) Mureș, pentru a depune dosarele pentru Programul 'Casa Verde', unii oameni stând la rând încă de duminică seara pentru a fi siguri că le va fi acceptat dosarul, a declarat, Dănuț Ștefănescu, șeful instituției, citat de Agerpres.
 
'Am fost oarecum surprinși de numărul mare de persoane, mi s-a spus că unii stau la rând încă de aseară, am început preluarea dosarelor și am constatat că acestea, până în acest moment, sunt în regulă. Din cele 60 de milioane de lei alocate la nivel național, județului Mureș i-a fost alocată suma de 1,6 milioane de lei, din care se pot finanța între 280 și 300 de dosare', a spus Ștefănescu.
 
Șeful APM Mureș a precizat că prin programul 'Casa Verde' în anul 2010 au fost semnate 454 de contracte de finanțare, iar în 2011 au fost 448 de contracte.
 
Neamț
Aproape 300 de persoane se aflau, luni dimineață, în fața Agenției de Protecție a Mediului Neamț, pentru a depune dosare de finanțare în cadrul programului 'Casa verde'.
 
Cei mai mulți s-au așezat la rând duminică, unii așteptând în cursul nopții în mașini, alții afară, pe scaune, deși temperatura aerului a scăzut sub zero grade Celsius. La APM Neamț au venit luni dimineață și mai multe echipaje de jandarmi.
 
Directorul APM Neamț, Iulian Jugan, a declarat că angajații instituției verifică din timp dosarele celor care stau la rând pentru ca oamenii, până ajung la ghișee, să își completeze corect actele.
 
'Numărul de solicitanți pentru acest program este destul de mare, rândul s-a format încă de duminică, de la prânz. Noi am luat toate măsurile ca fluxul să decurgă corespunzător, am instalat pe postul de preluare a dosarelor 3 persoane, față de 2 cât ni s-a solicitat de la centru, pentru a veni în sprijinul solicitanților. De asemenea, avem un grup de colegi din APM care sprijină solicitanții pentru refacerea unor eventuale documente care nu sunt conforme cu procedura. Mă refer la cereri care, conform procedurii, trebuie să fie tehnoredactate iar unele persoane vin cu ele completate de mână și trebuie refăcute', a declarat Iulian Jugan, directorul APM Neamț.
 
Prahova
Peste o sută de persoane se află, luni dimineață, la sediul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Prahova în vederea depunerii dosarelor pentru obținerea de fonduri prin programul Casa Verde, conducerea APM dispunând, în acest context, începerea programului de lucru mai devreme.
 
Directorul APM Prahova, Florin Diaconu, a declarat că oamenii au început să vină la sediul agenției în jurul orei 6.00 dimineața, iar până în prezent, numărul celor care așteaptă să depună documentele pentru programul Casa Verde a ajuns la aproximativ 120.
 
În aceste condiții, conducerea APM a dispus ca programul de lucru, care în mod normal începe la ora 9.00, să înceapă cu circa o jumătate de oră mai devreme.
 
Florin Diaconu a precizat că la nivelul APM Prahova se lucrează cu două porturi de introducere a datelor.
 
Sălaj
Circa 160 de persoane se aflau, luni dimineața, la sediul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Sălaj, pentru a depune dosare în cadrul programului Casa Verde, unele dintre ele așteptând încă din dimineața zilei de duminică.
 
Potrivit directorului APM Sălaj, Aurica Grec, primele persoane care așteptau deschiderea sesiunii de depunere a dosarelor pentru Casa Verde au sosit în fața sediului instituției încă din dimineața zilei de duminică, fiind creată o listă de așteptare cu 160 de persoane.
 
"Cei care așteaptă și-au făcut listă, s-au organizat și i-am asigurat că li se respectă lista absolut în totalitate, deci nu există niciun fel de suspiciune să intre dosare 'pe sub masă'. Ne-am organizat. Intră câte patru persoane. Două intră în birou și se face înregistrarea online a dosarului, direct la APM, iar două persoane sunt pe hol, în așteptare, ca să se asigure că nu intră nimeni în afara celor de pe listă. Ușa la birou e deschisă, e transparență totală. Am discutat cu ei în această dimineață și sunt pe listă circa 160 de persoane. Am înțeles că primii stau aici de duminică, de la ora 10 dimineața. Și-au adus și scaune cu ei", a declarat astăzi Aurica Grec.
 
Potrivit sursei citate, cinci polițiști de la Poliția Locală sunt prezenți la fața locului, pentru a evita producerea unor incidente.
 
Locuitorii județului Sălaj care doresc să acceseze programul Casa Verde, ce finanțează instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, au la dispoziție suma de aproape 670.000 de lei, oferită prin Administrația Fondului pentru Mediu.
 
Sibiu
Aproximativ 200 de sibieni au așteptat la coadă, toată noaptea, în fața sediului Agenției Județene pentru Protecția Mediului (APM), ca să își înregistreze primii dosarele pentru programul "Casa Verde", a declarat, astăzi, directorul instituției, Stelian Naicu.
 
Potrivit acestuia, dacă ar cere fiecare câte 6.000 de lei de la stat, toți cei 200 de sibieni care au așteptat toată noaptea ar putea primi acești bani. Banii se dau în ordinea depunerii dosarelor.
 
"Din câte am înțeles eu, ar fi cam 200 de persoane (la coadă n.r.). Dacă ar merge toată lumea cu suma de 6.000 de lei de decontat, ar ajunge la 190-200 de persoane. În județul Sibiu suma alocată pentru "Casa Verde" este în jur de 1,8 milioane lei", a explicat directorul APM Sibiu.
 
El a mai precizat că unii sibieni cer cel puțin 3.000 de lei, alții 8.000.
 
Teleorman
Aproximativ 200 de persoane se află luni, încă de la primele ore ale dimineții, la sediul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Teleorman pentru a depune dosare în cadrul programului Casa Verde.
 
Potrivit purtătorului de cuvânt al APM, Roxana Mitroi, în fața sediului sunt prezenți și reprezentanți ai Poliției Locale pentru a interveni în cazul unor eventuale incidente.
 
Înregistrarea unui dosar durează aproximativ 20 de minute, a menționat sursa citată.
 
Bugetul alocat Programului Casa Verde — beneficiari persoane fizice, pentru județul Teleorman, este de 1.133.475 lei.
 
Vaslui
Aproximativ 150 de persoane au stat, în noaptea de duminică spre luni, la rând, în fața sediului Agenției de Protecție a Mediului (APM) Vaslui, pentru a depune dosare în cadrul Programului Casa Verde.
 
Potrivit directorului instituției, Madălina Nistor, oamenii s-au așezat la rând încă de la ora 2.00 pentru a fi siguri că vor depune printre primii dosarele, astfel încât să poată beneficia de finanțare în cadrul programului.
 
'Ne bucurăm de interesul vasluienilor pentru acest program. În ciuda temperaturilor foarte scăzute, oamenii au stat la rând încă de la ora 2.00. De dimineață au fost date deja 130 de numere de ordine pentru persoanele care au stat la rând și mai sunt doritori', a declarat directorul APM Vaslui, Mădălina Nistor.
 
La nivelul județului Vaslui, a fost alocată suma de aproximativ 2.000.000 de lei pentru programul Casa Verde.
 
Persoanele fizice pot aplica în cadrul Programului "Casa Verde Clasic", începând cu data de 10 octombrie, în timp ce persoanele juridice pot depune dosare din 17 octombrie, a anunțat, în urmă cu două săptămâni, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP).
 
Prin Programul Casa Verde, populația și persoanele juridice pot beneficia de finanțare prin AFM pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.
 
Echipamentele finanțate pentru populație prin 'Casa Verde' sunt panourile solare și pompele de căldură, cuantumul finanțării nerambursabile prin AFM fiind în funcție de tipul instalației, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.
 
Conform ministerului de resort, în ceea ce privește persoanele juridice, acestea pot depune dosarele de finanțare în intervalul 17 octombrie—14 noiembrie 2016.
 
Bugetul alocat pentru ediția din acest an a Programului "Casa Verde Plus" este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populației, iar 34 de milioane persoanelor juridice.

sursa foto: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii