Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:26 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copoiul dobrogean - cea de a cincea rasă canină românească

ro

14 May, 2013 21:07 2064 Marime text
Începută ca o aventură de zoo-arheologie, crearea celei de a cincea rase canine româneşti (după cele patru rase de ciobăneşti autohtoni) a prins contur în primăvara acestui an la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, când dr. Adrian Bâlbă şi-a botezat acest proiect drept "copoiul dobrogean".

Ideea creării unei noi rase de câine, după cum povesteşte chiar iniţiatorul acestui demers de "blazon" chinologic, medicul veterinar Adrian Bâlbă, directorul CMSN, a fost sugerată de descoperirea unui basorelief în Cetatea Histria, cea mai veche aşezare urbană de pe teritoriul României, pe care este figurată o scenă de vânătoare cu un călăreţ însoţit de câinii săi gonaci. 

"Practic, am avut pe loc revelaţia faptului că ni se transmite, peste milenii, mesajul că aici, în spaţiul istro-pontic, a existat una dintre cele mai vechi rase de câini de vânătoare din Europa. Iar caracteristicile morfologice redate de basorelief ca şi originea populaţiei din Cetatea Histria, întemeiată de coloniştii greci din Milet (Asia Mică) în jurul anului 657 î.Hr., m-au trimis cu gândul la ulteriorul copoi turcesc, cu obârşia sa bizantin-anatoliană, tatăl şi mama tuturor raselor de copoi şi câini gonaci din Balcani şi Europa centrală (austriac sau ardelenesc) creaţi prin încrucişări pe diverse linii şi filiere de provenienţă", a declarat, pentru AGERPRES, dr. Adrian Bâlbă. 

sursa: agerpres
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii