Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controale sanitar-veterinare la Constanța!

ro

19 Dec, 2016 18:33 1630 Marime text
Acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa în perioada 12.12.2016 – 18.12.2016, s-au materializat prin verificări la 195 obiective: 7 restaurante, 1 bar, 1 pizzerie, 1 cantină, 1 unitate catering, 35 super/hipermarket-uri, 30 magazine alimentare, 31 laboratoare cofetărie/patiserie, 1 unitate tăiere, 1 piaţă agroalimentară, 2 unităţi procesare lapte, 1 unitate prelucrare lapte, 1 unitate procesare carne, 2 unităţi procesare produse din pescuit, 11 carmangerii, 11 măcelării, 12 depozite alimentare, 12 exploataţii comerciale, 6 farmacii veterinare, 3 cabinete veterinare, 1 unitate cosmetică canină, 1 complex muzeal de ştiinţe ale naturii, 1 depozit SNCU,  9 unităţi fabricare pâine şi specialităţi de panificaţie, 6 depozite seminţe consum, 4 unităţi de morărit, 2 uniăţie fabricare vin, 1 unitate fabricare apă de masă.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la neîntreţinerea în condiţii corespunzătoare de igienă a spaţiilor de prelucrare, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate  4 (patru) sancţiuni contravenţionale, în valoare totală 6.600 lei şi un avertisment.

Au fost confiscate şi retrase de la vânzare, următoarele produse alimentare: carne şi produse din carne – 5503 kg, lapte şi produse lactate – 1730 kg,  peşte şi produse din peşte – 822 kg, ouă – 127 kg. Valoarea acestora este în cuantum de 71.905 lei.

Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare.

În perioada 05.12.2016 – 19.12.2016, au fost examinate, pentru decelarea prezenţei Trichinella spp., un număr de 2325 probe, provenite de la porcii din gospodăriile populaţiei sacrificaţi tradiţional pentru consum familial.

În urma examinărilor trichineloscopice efectuate,  la un porc sacrificat pentru consum propriu într-o gospodărie din localitatea Poarta Albă, judeţul Constanţa s-a depistat prezenţa parazitului Trichinela spp. Ca urmare a acestui fapt şi în urma reconstituirii animalului în totalitate, s-a procedat la trimiterea acestuia către o unitate specializată de neutralizare prin incinerare.

Totodată, reamintim că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri,  fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite şi special amenajate de către DSVSA Constanţa.

De asemenea, DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze toate produsele alimentare (implicit carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional) numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, evitând achiziţionarea acestora din surse  necunoscute care nu pot dovedi provenienţa lor.

În această perioadă, prin echipe special desemnate, DSVSA Constanţa va asigura verificarea condiţiilor sanitar veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport şi comercializare pe întreg lanţul alimentar în unităţi de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale şi pieţe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie – patiserie, unităţi de alimentaţie publică.

În acest sens, acţiunile sanitare veterinare vor avea ca obiectiv următoarele aspecte:
-Respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor;
-Respectarea cerinţelor generale de igienă conform prevederilor legale referitoare la construcţie şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a unităţilor de vânzare cu amănuntul, a condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor, a respectării condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele, a existenţei sursei de apă potabilă, a facilităţilor pentru spălarea mâinilor personalului şi a ustensilelor de lucru;
-Eligibilitatea materiilor prime privind marca de sănătate şi înscrisurile de pe etichete;
-Trasabilitatea produselor alimentare prin verificarea documentelor de provenienţă a materiilor prime destinate prelucrării şi a intrărilor de produse alimentare destinate comercializării către consumatorul final;
-Verificarea respectării cerinţelor specifice de igienă pentru manipularea, prepararea, depozitarea, expunerea şi servirea alimentelor.
Se asigură serviciul de permanenţă (24/7) în perioada 05.12.2016 – 08.01.2017,  la numărul unic de telefon (0786/577.007) la care populaţia poate sesiza orice neconformitate sau abatere de la legislaţia sanitară veterinară.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii