Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contre aprige între Gorghiu și Zgonea pe marginea legii prevenției în sănătate

ro

07 Feb, 2016 19:56 1821 Marime text
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, astăzi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că este inuman ca după ce ai cotizat o viață la sistemul de sănătate, să fii obligat să îți plătești tratamentul și a anunțat că a semnat o petiție lansată de cetățeni prin care aceștia cer parlamentarilor să respingă proiectul de lege privind prevenția în sănătate, inițiat de PNL.
 

” E inuman ca, după ce ai cotizat o viață la sistemul de sănătate, să fii obligat să îți plătești tratamentul. E datoria noastră să nu lăsăm oamenii simpli, fără posibilități, la mila PNL-iștilor, care vor ca pacienții bolnavi de cancer să își plătească tratamentul dacă nu iau parte la controalele de prevenție. De aceea, vă adresez rugămintea de a lua inițiativă. Unii cetățeni au lansat o petiție prin care cer respingerea acestui proiect de lege. Eu am semnat-o și vă îndemn să o faceți și voi la link-ul de mai jos! http://www.petitieonline.com/parlamentari__respingeti_legea…”, scrie Zgonea.

 
 
Replica nu a întârziat să apară. Copreședintele PNL Alina Gorghiu susține că legea prevenției în sănătate ar putea salva multe vieți și îi transmite președintelui Camerei Deputaților că a duce o campanie "mincinoasă" împotriva acestui proiect este un "mod jalnic de a face politică".
 

"Valeriu Zgonea se preface că nu înțelege ce își propune legea prevenției în sănătate pe care, de altfel, au semnat-o și colegi de-ai domniei sale, din PSD. Știam că unii lideri politici ar face orice de dragul unui avantaj mediatic de o zi, dar să promovezi o campanie mincinoasă împotriva unei legi care ar putea salva multe vieți e un mod josnic de face politică", a scris, tot pe Facebook, Gorghiu.

 
Șefa liberalilor afirmă că legea prevenției înseamnă programe - gratuite pentru toți românii - pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor, supravegherea riscurilor de sănătate în cazul fiecărui pacient, educarea, informarea și responsabilizarea tuturor față de sănătate.
 

"În definitiv, toate acestea ar transforma sistemul nostru de sănătate într-unul infinit mai empatic și mai uman. Acest sistem, pe care cu toții iubim să-l detestăm, dar nimeni nu vrea să-l schimbe", a conchis Gorghiu.

 
Contrele nu s-au terminat însă aici. Zgonea a simțit nevoia să îi mai explica o dată Alinei Gorghiu cum vede el acest proiect.
 

"Din nefericire, eu chiar pricep despre ce e vorba, în condițiile în care îmi fac analize și investigații din 6 în 6 luni, tocmai pentru că mama mea a murit în 90 de zile de la diagnosticarea cu cancer. Ceea ce inițiatorii acestui proiect nu conștientizează e faptul că Ministerul Sănătații are deja ca obiectiv prevenția și nu doar a cancerului. Nouă nu legile ne lipsesc, dna Gorghiu, ci fondurile și medicii, care ne pleacă peste hotare. Și aș îndrăzni să spun că mai lipsește ceva: o cunoștere a populației acestei țări, de care unii s-au înstrăinat, se pare. Cel puțin așa reiese din proiectul de lege al PNL, care acordă stimulente financiare persoanelor care participă la competiții sportive. Muncitul pe câmp sau în schimburi de 12 ore, în picioare, în fața unei mese de covrigi, intră la categoria "competiții sportive"? Eu susțin orice inițiativă în beneficiul cetățenilor, dar pentru un proiect de lege serios sunt necesare nu doar voința și buna intenție, ci cunoșterea beneficiarilor și a mediul de viață al acestora. Sunt deschis unui dialog constructiv, dar nu cred că încercarea de a muta atenția în altă zonă, fără legătură, e un răspuns la nemulțumirile cetățenilor. Am criticat public această inițiativă pentru că eu cunosc ce înseamnă batălia cu cancerul și nici nu vreau să mă gândesc la ce ar însemna pentru un om fără posibilități financiare să nu aibă sprijinul statului în cazul diagnosticării cu această boală. Nu pentru că vreau să exploatez mediatic acest subiect, vreme de o zi", a scris Zgonea.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii