Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantin Novac, fostul director al Revistei „Tomis", a murit

ro

30 Sep, 2016 18:55 1838 Marime text
Astăzi, Constantin Novac, cel mai longeviv redactor-șef al revistei de cultură „Tomis”, s-a stins din viaţă. Avea 79 de ani, anunţă telegrafonline.ro.
 
S-a născut în anul 1937 la Constanţa. A absolvit în anul 1955 Liceul „Mircea cel Bătrân" şi apoi o şcoală tehnică de marină.
 
Timp de patru ani, a fost asistent universitar la Institutul Pedagogic din Constanţa (1962 - 1966), apoi a început activitatea jurnalistică odată cu înfiinţarea revistei „Tomis". Aici a lucrat timp de 21 de ani, până a ieşit la pensie. De la redactor a ajuns redactor-şef şi apoi director al publicaţiei.
În întreaga sa carieră a publicat 12 volume. A debutat în revista „Tribuna" (1963), fiind apoi prezent în „Tomis", „Vatra", „Contemporanul", „Orizont", „Tribuna", „Argeş", „Luceafărul", „Viaţa militară", „România Pitorească", suplimentul literar-artistic al „Tineretului liber" şi altele.
 
În 1996 a primit Premiul pentru roman al Filialei „Dobrogea" a Uniunii Scriitorilor şi al Revistei „Tomis".
„Pe terenul unor psihologii atât de diverse, viziunea artistică a lui Constantin Novac nu este una constant rigidă: el poate trece uşor de la analiza sobră, cinematografică, în alb-negru, realistă, uneori caustică, rea, cinică, la introspecţia romantică, ironic-zeflemitoare, mai viu colorată", scria despre el Nicolae Motoc, în revista Tomis, în anul 1976.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii