Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:06 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Constănțenii au început să se adune pentru slujba de Bobotează Botezul Domnului pe faleza de la Cazinou

ro

06 Jan, 2014 09:46 2639 Marime text
Constănțenii au început să se adune la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Petru și Pavel” pentru a participa la slujba de Bobotează, care va fi oficiată astăzi de un sobor de preoți, în frunte cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. La ora 12.00, alaiul tradițional se va îndrepta spre faleză, unde Ierarhul Tomisului va arunca în apă trei cruci de lemn. Arhiepiscopia a pregătit 120.000 de sticle cu aghiazmă pentru a le împărți credincioșilor.

UPDATE ora 11.35: Procesiunea tradițională va fi compusă din zece care, trase de cai, boi, măgari și ponei. În scurt timp, alaiul va ajunge pe faleză, în zona Cazino. Ulterior, șase care vor pleca prin oraș, pe bulevardele Tomis, Mamaia, Alexandru Lăpușneanu, Ferdinand, IC Brătianu sau 1 Mai, pentru ca toți constănțenii să poată lua din aghiazma de Bobotează.

UPDATE ora 12.40: Încă de aseară, la Constanța au ajuns șase boi din comuna brașoveană Holbav pentru a fi folosiți la procesiunea religioasă de Bobotează. Preotul Stelian Dabija, de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului II”, ne-a declarat că este al doilea an când animalele de la Brașov sunt aduse la Constanța pentru Bobotează. Colacii cu care sunt înfrumusețate coarnele boilor le vor fi date drept mâncare animalelor.

UPDATE ora 12.50 : La această oră, în jur de 10.000 de oameni sunt prezenți pe faleza Cazinoului la slujba de sfințire a apei. Peste 40 de voluntari se vor arunca în apele mării după cele trei cruci. Numărul așa de mare al celor care doresc să recupereze crucea este dat de vremea frumoasă de astăzi.

UPDATE ora 13.18: Cele trei cruci au fost recuperate din mare. Unul dintre cei trei tineri care au reușit să aducă crucea la mal se numește Alexandru Oprea, are 25 de ani, este scafandru și participă pentru al cincilea an la întrecerea din mare prilejuită de Bobotează. Ceilalți doi nu s-au întors la mal, au urcat în vaporașe și au rămas pe mare.

UPDATE ora 13.44: După ce crucile au fost recuperate din mare, jandarmii au început să împartă cele 120.000 de sticle cu aghiazmă. Deși cantitatea ajunge la toată lumea prezentă, oamenii se împing și se înghesuie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii