Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:16 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

constantaoldcity.blogspot.ro Lucrările pierdute ale Zoei Băicoianu şi ale lui Boris Caragea

ro

27 Nov, 2015 20:30 2432 Marime text
Autogară Sud. O construcţie veche, ridicată cel mai probabil odată cu gara. Clădirea autogării este părăginită, plină de gunoaie şi igrasie cu pereţii scorojiţi de timp şi lipsa de îngrijire. În jur tot felul de improvizaţii dubioase cu titulatura de spaţii comerciale. Literele şi mozaicul de pe faţada principala au început de mult timp să cadă, scrie constantaoldcity.blogspot.ro.
 
Intrăm înăuntru şi surpriză de proporţii. Pereţii sunt decoraţi cu basoreliefuri extrem de interesante. Fiind o clădire realizată în comunism te-ai aştepta să nişte lucrări în cel mai pur stil socialist : linii drepte, contururi puternice, priviri ridicate mândru în sus către cer/dictator, oameni ai muncii în salopete muncind cu zâmbetul pe buze. În schimb avem oameni cu bărbi, plete, în haine tradiţionale sau pescăreşti, bărbaţii având pe cap căciuli ce amintesc de fesurile dacilor. Se simte o anumită influenţă interbelică şi pe bună dreptate.
 
Aceste basorelifuri care nu sunt listate că monumente istorice de for public, care nici măcar nu apar pe o lista cu opere de artă din judeţ pot fi considerate cu adevărat lucrări pierdute şi regăsite. Basoreliefurile sunt foarte valoroase, ele fiind lucrate de Zoe Băicoianu şi Boris Caragea.
 
Zoe Băicoianu s-a născut în data de 15 agusut 1910 la Predeal. Între 1932 şi 1933 a urmat şcoală de arte frumoase de la Paris, iar între 1937 şi 1938 a fost bursieră a şcolii române din Roma. Tot în 1937 a studiat la Paris sub îndrumarea profesorului şi omului de artă André Lhote.
 
La Constanţa a realizat basoreliefurile "Tineri sportivi" amplasate pe faţada Sălii Sporturilor şi "Marea şi Navigaţia" - acesta fiind amplasat pe digul portului Tomis, a fost distrus în anii '90.
 
Boris Caragea este un artist plastic dobrogean de mare calibru. Acesta s-a născut în 1906 la Balcic. Primele lecţii de desen le-a luat de la pictorul Hrandt Avakian. Mai târziu cu sprijinul Zoei Băicoianu se înscrie la şcoală de arte frumoase din Bucureşti unde studiază sub îndrumarea lui Frederic Storck şi Oscar Han. Ucenicia şi-o face în atelierul lui Dimitrie Paciurea unde va lucra timp de doi ani. Una din cele mai emblematice lucrări ale sale se află expusă în parcul primăriei - Statuia Victoriei.
 
Sursa text: constantaoldcity.blogspot.ro
Sursa imagini: Ciprian Tudose 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii