Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:42 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanta, printre orasele obligate de normele europene sa-si constituie harti de zgomot

ro

28 Jan, 2011 17:11 1315 Marime text

Comisia Europeana (CE) va initia anul viitor procedurile de infringement (incalcarea drepului comunitar) impotriva Romaniei, daca autoritatile locale nu vor elaborara harti de zgomot pentru 16 orase, a caror populatie depaseste 100.000 de locuitori.

"Pana in prezent doar noua orase din Romania au fost obligate de normele europene sa-si constituie harti de zgomot", spune Bogdan Lazarovici, directorul executiv al Enviro Consult, firma specializata in oferirea de servicii pentru masurarea zgomotului.

Edilii locali din 25 de orase romanesti, toate cu o populatie de peste 100.000 de locuitori, vor trebui sa prezinte autoritatilor europene hartile de zgomot, pana la jumatatea anului viitor. Cerinta se aplica tuturor oraselor europene cu minimum 100.000 de locuitori.

Cele noua orase autohtone care au fost auditate pana in prezent din punct de vedere al poluarii fonice sunt Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Galati, Iasi, Ploiesti si Timisoara. Precedentul termen de auditare fonica a oraselor a fost la sfarsitul lui 2007 si a vizat doar orasele cu mai mult de 250.000 de locuitori.

"Legislatia europeana prevede ca fiecare harta de zgomot sa fie actualizata la fiecare cinci ani. Aici intra nu numai orasele, ci si reteaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau santierele navale" declara Bogdan Lazarovici.

Costurile crearii unei harti de zgomot la standarde europene se ridica la aproximativ 0,8 euro pe cap de locuitor, in functie de cantitatea de date analizata si disponibila pentru un oras. De asemenea, un factor important in costul unei astfel de analize este si disponibilitatea autoritatilor locale pentru dotarea cu echipamente de monitorizare.

CE nu impune standard de zgomot valabile la nivelul intregii Uniuni, ci doar obliga statele membre sa elaboreze harti de zgomot. Administratia fiecarui oras in cauza decide insa care este nivelul maxim de zgomot acceptat.

Sursa: wall-street.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii