Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Top Forbes cele mai bune orașe pentru afaceri Constanţa ocupă locul patru

ro

20 May, 2015 09:32 3185 Marime text
Forbes a publicat ediția specială „Cele mai bune orașe pentru afaceri”. Ierarhia a fost realizată pe baza a zece criterii, fiecare dintre ele având o pondere de 10% în stabilirea clasamentului final: PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, câștigul salarial mediu net, șomajul, investițiile străine în perioada 1991-2014, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, numărul întreprinderilor active, stocul de locuințe și facilitățile educaționale cu impact în piața muncii (școli profesionale, universități).
 
Ediția își propune, potrivit Forbes.ro, în afară de a arăta dinamica atractivității celor mai mari orașe din România, să analizeze care sunt punctele slabe și punctele forte ale fiecărei reședințe de județ, având în vedere că peste jumătate din populația României trăiește la oraș. Ne propunem să identificăm și care sunt căile sustenabile de dezvoltare a orașelor din România, care, pe lângă creșterea economiilor locale, vor aduce și creșterea calității vieții.
 
Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri, potrivit Forbes.ro, sunt: Timişoara, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Oradea, Braşov, Arad, Piteşti, Târgu Mureş şi Iaşi.
 
Constanţa, pe locul patru

Traficul de mărfuri înregistrat în portul Constanța a fost, anul trecut, de 55, 6 de milioane de tone, în ușoară creștere față de cele 55,1 de milioane de tone din 2013, potrivit datelor Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime“ S.A. Constanța. În 2014, au fost înregistrate 14.824 de escale făcute în total de nave, dintre care 10.053 de către nave fluviale și 4.771 de către nave maritime. Spre comparație, în 2013 valorile au fost 14.066, 9.233, respectiv 4.833.

Din punct de vedere cantitativ, cerealele au rămas și în 2014 pe primul loc în privința traficului de mărfuri, cu 17,4 milioane de tone, în creștere cu peste două milioane față de 2013. Pe locul doi, s-au situat articolele diverse (6,78 milioane de tone),iar pe al treilea, la mică distanță, petrolul brut (6,75 milioane de tone). De remarcat este că în 2013, an în care Rompetrol anunța că a rafinat la Petromidia aproximativ cinci milioane de tone de țiței, traficul maritim cu acest produs prin portul Constanța se ridica la 5,4 milioane de tone. În 2014, KMG International – noua denumire a grupului Rompetrol – a rafinat la Petromidia tot cinci milioane de tone de țiței, relatează Forbes.ro.

Din punctul de vedere al turismului, județul Constanța se situează pe primul loc în toată țara, în ciuda faptului că sezonul estival durează în România doar trei luni și că litoralul concurează, din perspectiva numărului de înnoptări în structurile de cazare, cu stațiunile montane, în care sezonul durează tot anul. Astfel, cu un număr de 3,61 milioane de înnoptări în structurile de cazare din județ pe parcursul întregului an 2014, Constanța se situează cu mult peste București (2,49 milioane de înnoptări) și la mare distanță de județele Brașov (1,77 milioane de înnoptări) și Prahova ( aproape 900.000 de înnoptări). Față de anul 2013, numărul de înnoptări în structurile de cazare din județul de la malul mării a crescut cu aproape 200.000, conform datelor de la Institutul Național de Statistică.

Industria alimentară deţine și ea un loc important în economia judeţului, potrivit datelor Prefecturii Constanța, având agenţi economici reprezentativi în toate subramurile sale: morărit şi panificaţie, vin şi băuturi alcoolice, lapte şi produse lactate, carne şi produse din carne, ulei comestibil, conserve şi sucuri naturale din fructe şi legume, semiconserve, conserve carne şi peşte.Alte ramuri industriale prezente în Constanța sunt materialele de construcții, industria textilă și de confecții, prelucrarea lemnului.



Sursa: Forbes.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii