Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:47 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consolidarea flancului estic al NATO Jens Stoltenberg salută contribuțiile importante ale aliaților

ro

26 Oct, 2016 23:19 1406 Marime text
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat astăzi numeroasele contribuții ale țărilor membre ale Alianței la cele patru batalioane pe care le va desfășura în 2017 în cele trei țări baltice și în Polonia, pe fondul creșterii tensiunilor cu Moscova, relatează AFP.
 
Desfășurarea celor patru batalioane de aproximativ 1.000 de militari fiecare a fost decisă la ultimul summit al NATO din iulie de la Varșovia.
 
Acțiunea se înscrie în cadrul măsurilor luate de Alianța Nord-Atlantică pentru a liniști țările membre învecinate cu Rusia, care se simt mai vulnerabile după declanșarea conflictului ucrainean și anexarea Crimeii de către Moscova în martie 2014.
 
Cele patru batalioane ale NATO vor fi desfășurate progresiv în Letonia, Lituania, Estonia și Polonia, între începutul anului și vara lui 2017, sub comandament canadian, german, britanic și, respectiv, american, potrivit secretarului general al Alianței.
 
"Avansăm conform calendarului", a afirmat el în cursul unei conferințe de presă, organizată cu prilejul unei reuniuni ministeriale a NATO la sediul din Bruxelles.
 
"Sunt foarte încurajat (...) că atât de multe țări s-au angajat în mod ferm și concret pentru a contribui la cele patru batalioane", a mai spus Jens Stoltenberg, adăugând că este o dovadă a "unui sprijin transatlantic solid ca o stâncă pentru aliații noștri".
 
Șeful NATO a subliniat că Albania, Italia, Polonia și Slovenia au acceptat "să contribuie" la batalionul din Letonia.
 
Pentru batalionul din Lituania sub comandament german, au fost primite angajamente ferme din partea Belgiei, Croației, Franței, Luxemburgului, Olandei și Norvegiei. Franța va contribui de asemenea, împreună cu Danemarca, la batalionul din Estonia.
 
Jens Stoltenberg a mai precizat că România și Marea Britanie se vor alătura batalionului din Polonia sub comandament american.
 
Aceste batalioane se anunță "foarte solide, multinaționale, pregătite de luptă", a subliniat secretarul general al NATO.
 
Desfășurarea lor "va trimite un mesaj fără echivoc, NATO este unit. Un atac împotriva unui aliat va fi considerat ca un atac împotriva tuturor", a ținut el să adauge.
 
Londra, Ottawa, Berlinul și Washingtonul au acceptat în iulie rolul de comandant de batalion, fiecare dintre celelalte 24 de țări membre ale Alianței fiind invitată să ofere diferite contribuții în mijloace logistice, nu neapărat în trupe.
 
Consolidându-și prezența pe teritoriul Poloniei, armata americană va desfășura în aprilie pentru batalionul sub comanda sa vreo 900 de militari, trimiși de la o bază germană, a precizat miercuri al Bruxelles secretarul american al Apărării, Ashton Carter.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii