Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Congresul SUA a votat legea sancţiunilor împotriva Rusiei

ro

14 Dec, 2014 10:22 1704 Marime text
Congresul american a adoptat definitiv, ieri, legea ce autorizează noi sancțiuni împotriva Rusiei și o majorare a ajutorului militar, inclusiv letal, acordat Ucrainei, acest din urmă aspect fiind respins pentru moment de președintele american Barack Obama, informează AFP, preluată de Agerpres.
 
Legea a fost adoptată joi în mod succesiv de Senat și Camera Reprezentanților, cu unanimitate de voturi, însă o ultimă trecere prin Senat era necesară din rațiuni de procedură parlamentară, lucru realizat în seara zilei de sâmbătă, în unanimitate.
 
Președintele Barack Obama trebuie fie să promulge această lege, fie să-i opună dreptul său de veto. Deocamdată, Casa Albă nu și-a dezvăluit intențiile, chiar dacă președintele american a calificat recent drept "contraproductivă" impunerea de sancțiuni americane suplimentare fără o coordonare cu UE.
 
Livrarea de arme de către SUA pentru Ucraina este astăzi imposibilă din punct de vedere juridic, însă rămâne de resortul președintelui american, care încă se opune la acest stadiu și a acceptat doar furnizarea de asistență militară non-letală: radare, vehicule, echipament pentru deminare, ochelari pentru vizibilitate nocturnă.
 
Chiar dacă legea îi lasă președintelui ultima decizie în ceea ce privește trimiterea de astfel de arme Ucrainei, aleșii americani intenționează să exercite presiuni politice maxime asupra lui Obama pentru ca acesta să dea curs cererii de arme formulate de Kiev. În acest scop, ei au autorizat ajutoare de 350 de milioane de dolari, acordați în decurs de trei ani.
 
Noua lege votată de Congres îi cere printre altele președintelui american să impună sancțiuni sporite împotriva unor entități din sectorul rus al apărării (fabricanți sau comercianți de arme), care transferă echipamente de apărare în Siria, Ucraina, Georgia sau Republica Moldova și care participă, potrivit congresmenilor americani, la alimentarea instabilității în aceste țări. Este vizată societatea publică rusă Rosoboronexport.
 
În sectorul energetic, legea autorizează sancțiuni în special împotriva gigantului rus Gazprom, în cazul în care acesta va reduce livrările de gaz către Ucraina sau alți membri ai NATO.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii