Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:56 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Congresul PSD a adoptat în unanimitate programul-platformă de guvernare

ro

16 Oct, 2010 21:38 653 Marime text

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a supus la vot programul-platformă de guvernare al partidului, document care a fost adoptat cu unanimitatea voturilor delegaţilor prezenţi sâmbătă la Congresul formaţiunii social-democrate.

Preşedintele Consiliului Naţional al partidului, Adrian Năstase a precizat că documentul mai poate fi modificat la sugestia membrilor de partid şi a experţilor în funcţie de dezvoltarea evenimentelor şi de îmbunătăţirea soluţiilor propuse.

În privinţa programului-platformă de guvernare, "România corectă. România socială", pesediştii prevăd în document că încă din prima zi de guvernare vor readuce salariile la nivelul dinainte de tăierea cu 25% şi vor anula Ordonanţa de Guvern privind pensiile speciale. De asemenea, vor propune neimpozitarea pensiilor mici şi vor îngheţa cheltuielile materiale la utilităţi şi medicamente, vor plafona restul cheltuielilor cu bunurile şi serviciile la cel mult 50% faţă de anul trecut.

Principala măsură din primul an de guvernare constă în renunţarea la cota unică şi aplicarea unui sistem progresiv de impozitare. Pesediştii propun două variante: fie impozitare în patru trepte: 0% pentru salariile de până la 10 milioane, 15% pentru cele sub 45 de milioane, 25% pentru cele peste 45 de milioane, 35% pentru cele peste 90 de milioane. Ei precizează că aceste cote se vor aplica doar pentru sumele care depăşesc plafoanele, nu pentru toată suma. Impactul bugetar prognozat este de -0,2%. În varianta cu trei trepte: impozitul este de 8% pentru veniturile de până la 10 milioane, 12% pentru cele între 10 şi 45 de milioane şi 16% pentru ce depăşeşte 45 de milioane.

În primul an de guvernare PSD, se va păstra impozitul pe profit la 16% cu scutire de impozit a profitului reinvestit, iar TVA va fi diferenţiată, în sensul introducerii TVA de 5% pentru produsele de bază şi majorarea TVA pentru produsele de lux. PSD vrea majorarea impozitelor proprietăţilor de lux şi a proprietăţilor multiple. Se urmăreşte obţinerea de venituri în valoare de 1,1% din PIB, faţă de 0,7% în prezent. Va fi introdusă o taxă penalizatoare pentru terenurile agricole de peste 10 hectare necultivate nejustificat. Social-democraţii vor să ramburseze TVA pentru proiectele finanţate din fonduri europene după fiecare cerere de rambursare, iar microîntreprinderile pot opta între impozitul de 16% pe profit sau 2-3% impozit pe cifra de afaceri.

Punctul de pensie urmează să fie mărit la 45% din valoarea salariului mediu. PSD doreşte abrogarea interdicţiei cumulului pensiei cu salariul. În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, PSD promite că va transforma obligaţia în "drept", astfel încât oamenii să poată decide singuri momentul în care doresc să iasă la pensionare, după ce ating vârsta legală. Pesediştii vor să introducă posibilitatea legală de achiziţionare de puncte anuale de pensie necesare în cazul pensionării la limita de vârstă de către cetăţenii români care nu au contribuit la fondul de pensii pentru perioade cumulate de maxim cinci ani.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii