Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conflict de interese la primărie, descoperit de ANI

ro

11 Jul, 2016 11:58 1925 Marime text
Vâlvă la primărie: secretar al Oraşului Sulina, acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese!

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către Alina Picu, funcționar public-secretar al orașului Sulina, județul Tulcea.
 
„În calitate de secretar al orașului Sulina, PICU ALINA a semnat mai multe documente (contracte, autorizații, note de fundamentare, etc.) emise de Primăria Orașului Sulina, privind societățile comerciale S.C. DAMCIP S.R.L. și S.C. AL & CIP S.R.L., în cadrul cărora persoana evaluată și soțul său dețin calități și funcții“, au declarat reprezentanţii ANI.
 
Conform sursei citate,«persoana evaluată a încălcat astfel dispozițiile art. 70, art. 79, alin. (1), lit  a) și lit. c) și art. 79, alin. (2)  din Legea nr. 161/2003 potrivit cărora: art. 70 ,,Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative"; art. 79, alin. (1) „Funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații”; lit. a) „este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial”; lit. c) „interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice”; art. 79, alin. (2) „În cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştinţă».
 
„Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. PICU ALINA a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare“, au mai spus reprezentanţii instituţiei.
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară si se sancționează potrivit reglementării aplicabile demniății, funcției sau activității respective […]”.
 
„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum si al dreptului la apărare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gigel 11 Jul, 2016 13:46 Dar directorul Pilat Ionel din Primaria Constanta,care are un hotel-restaurant in Mamaia pe numele socrilor si al sotiei,un vas micut,etc???