Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Condamnări în dosarul Ecological Center

ro

15 Jan, 2014 10:17 1980 Marime text
Curtea de Apel Constanţa s-a pronunţat în dosarul în care a fost judecat atât fostul primar din Năvodari, Tudorel Calapod, cât şi omul de afaceri Roberto Vincentelli, dar şi Manuela Ştefania Marinescu, administratorul firmei Ecological Center S.A. Năvodari.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa susţin că „inculpatul Calapod Tudorel, fost primar al oraşului Năvodari: în perioada 2004-2007, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a creat un avantaj nelegal S.C. Ecological Center S.A. Năvodari, reprezentată de coinculpaţii Vincenteli Roberto şi Marinescu Manuela Ştefania, astfel că societatea respectivă a obţinut în mod nelegal din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţie Mediului Bucureşti acordul de mediu vizând edificarea unui depozit de deşeuri toxice şi periculoase pe raza oraşului Năvodari”. „În concret s-a constatat că inculpatul a emis certificatul de urbanism care atesta în mod nereal un drept de proprietate (inexistent în cauză), necesar pentru obţinerea autorizaţiei de mediu; pe de altă parte, nu a cerut avizul de la Autoritatea Aeronautică Română şi nici Planul de Urbanism Zonal, aşa încât nu s-a cunoscut adevărata dimensiune a depozitului de deşeuri şi a fost astfel înfântă voinţa comunităţii locale din Năvodari, care se opunea acestui proiect şi care prin referendul se pronunţase expres împotriva depozitului de deşeuri periculoase. Inculpatul Vincenteli Roberto: la data de 18 noiembrie 2010 a oferit un beneficiu cuantificat la echivalentul a 4.500 euro/lunar pe o perioada nedefinită, prin intermediul unei firme străine, primarului în funcţie din Năvodari, pentru a-l determina să nu-şi îndeplinească în mod corect atribuţiunile de serviciu, adică să elibereze ilegal autorizaţia de construcţie şi să organizeze un control formal al gestiunii deşeurilor (cianuri şi altele asemenea), promisiunea de mituire nefiind acceptată de primar”, conform procurorilor. Potrivit aceloraşi surse „S.C. Ecological Center S.A. Năvodari şi Marinescu Manuela Ştefania (administratorul societăţii): în baza aceleiaşi rezoluţii ilicite au folosit în faţa Agenţiei Naţionale pentru Protecţie Mediului şi a instanţelor judecătoreşti certificatele de urbanism nr.715/2004 şi nr.719/2007, care cuprindeau menţiuni nereale, aşa încât pe baza unor documente false au obţinut acordul de mediu nr.3/2008 şi mai multe sentinţe judecătoreşti favorabile, prin inducerea în eroare a magistratului”.

La data de 7 februarie 2013, Tribunalul Constanţa a decis următoarele:

„Condamnă pe inculpatul Calapod Tudorel la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie, în formă continuată. (...) Condamnă pe inculpatul Calapod Tudorel la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. (...) Contopeşte pedepsele şi dispune ca inculpatul Calapod Tudorel să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani şi 6 luni închisoare”. De asemenea, judecătorii l-au achitat pe Vincentelli Roberto sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită. Acestuia i-a fost aplicată o amendă cu caracter administrativ în sumă de 1000 (o mie) lei. De asemenea, Tribunalul Constanţa a achitat-o pe inculpata Manuela Ştefania Marinescu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals în formă continuată, aceasta fiind amendată cu suma de 1000 de lei. „Achită pe inculpata persoană juridică S.C. Ecological Center S.A. Năvodari, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals în formă continuată. Aplică inculpatei S.C. Ecological Center SA Năvodari amenda cu caracter administrativ în sumă de 1000 (o mie) lei. „Desfiinţează certificatul de urbanism nr 718 din 20 12 2007 , înregistrat la Primăria Năvodari sub nr 25623/20 12 2007, eliberat către SC Ecological Center SA Năvodari, referitor la construirea obiectivului ,,Centru de Gospodărire Deşeuri Industriale”. În baza art. 14 şi 346 Cod procedură penală raportat la art. 998-999 şi 1003 Cod civil 1864: Respinge, ca nefondată, acţiunea civilă formulată de partea civilă Oraşul Năvodari împotriva inculpaţilor Vincentelli Roberto, Marinescu Manuela Ştefania şi SC Ecological Center SA Năvodari”, conform minutei judecătoreşti.

Ce a decis Curtea de Apel Constanţa

Decizia tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care, ieri, a respins ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Tudorel Calapod, Roberto Vincentelli, Manuela Ştefania Marinescu şi SC Ecological Center SA Năvodari împotriva sentinţei penale nr.72/07.02.2013, pronunţată de Tribunalul Constanţa. Tot ieri, Curtea de Apel Constanţa a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi a decis condamnarea lui Vincentelli la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru dare de mită. Judecătorii Curţii de Apel au condamnat-o pe Manuela Ştefania Marinescu la pedeapsa de 6 luni închisoare cu suspendare condiţionată pentru infracţiunea de uz de fals în formă continuată. „(...) condamnă inculpata SC Ecological Center SA Năvodari la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 7.000 lei, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată”, conform minutei judecătoreşti. Decizia Curţii de Apel Constanţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în 10 zile de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru cele lipsă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii