Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comando pentru Giolacai - file de poveste „Ghid“ de împuşcare pe străzile Constanţei

ro

27 Dec, 2010 17:08 6116 Marime text
Îarsen_giolacai.jpgn noaptea de 18 spre 19 decembrie 2010, în jurul orei 1.15, două împuşcături au sfâşiat liniştea Constanţei: „şeful“ Arsen Giolacai a căzut, răpus de gloanţele unui agresor cu cagulă. La mai bine de o săptămână de la accident, identitatea atacatorului rămâne încă necunoscută. Sau, aşa cum umblă vorba pe stradă, nu este încă dată publicităţii. În acest context, este de menţionat că, aşa cum s-a menţionat deja, evenimentul prezintă foarte multe asemănări cu situaţia unui alt constănţean, împuşcat în urmă cu aproape trei ani, tot în puterea nopţii. ZIUA de Constanţa vă prezintă filmul împuşcării afaceristului Liviu Bamburic, film în care pot fi identificaţi aceeaşi paşi făcuţi inclusiv de agresorul lui Arsen.

De la bun început, este de precizat că în ambele situaţii încadrarea juridică este aceeaşi, fiind vorba despre două tentative de omor calificat. De asemenea, în ambele cazuri, atacul a fost dat în extrasezon, în lunile de iarnă (când străzile Constanţei nu sunt la fel de populate ca în timpul verii), la puţin timp după miezul nopţii, diferenţa fiind de doar o oră şi un sfert între cele două tentative de asasinat: Liviu Bamburic a fost împuşcat la ora 2.30, iar Giolacai a fost secerat de gloanţe la ora 1.15. Şi Bamburic, dar şi Giolacai au fost seceraţi de gloanţe de calibrul 9 mm. Ambii potenţiali asasini au aşeptat până ce victimele lor au rămas singure şi atunci s-au năpustit asupra lor. Foarte interesant, deşi numărul gloanţelor trase diferă semnificativ în cele două situaţii (trupul lui Bamburic fiind perforat de nouă cartuşe, iar Makarov-ul fiind practic descărcat în corpul afaceristului), cei doi „killeri“ au avut convingerea că victimele lor nu supravieţuiseră atacului.

Tactica „hit and run“

Nici nu ar fi avut cum, fuseseră vizate zonele vitale: la Bamburic fusese atins ficatul şi alte organe, iar ultimul glonţ trebuia, propriilor declaraţii, să fie în cap; în cazul lui Giolacai, atacul a fost mai direct, căci agresorul s-a apropiat mai mult - gloaneţele s-au oprit în umărul individului şi, respectiv, între trahee şi esofag, cel de-al doilea proiectil fiind implantat în omoplatul stâng. Totuşi, killerii au comis aceeaşi greşeală: sub imperiul şocului, nu au mai verificat semnele vitale. Convinşi că împuşcaţii nu ar fi putut supravieţui atacului, potenţialii asasini au folosit tactica „hit and run“ - au lovit şi au fugit. În ceea ce priveşte atacul asupra lui Bamburic, anchetatorii au avut nevoie de circa 11 luni pentru a construi un caz solid împotriva celor pe care i-au idenfiticat drept autori ai faptei. Întrebarea este cât va dura ancheta în cazul lui Giolacai.

Victima, urmărită pas cu pas

liviu_bamburic.jpgPentru o prezentare mai clară a împrejurărilor concrete în care s-a produs atacul asupra afaceristului Liviu Bamburic, ZIUA de Constanţa redă în continuare situaţia de fapt reţinută în sentinţa nr. 345/5.11.2010 pronunţată de Tribunalul Constanţa, sentinţă prin care Dănuţ Mricel Mustaţă, Grigore Nicolae Dănilă şi Daniel Lili Dediu au fost identificaţi şi condamnaţi drept autori ai faptei. „În ziua de 16.01.2008, partea vătămată Bamburic Liviu Dorin a venit de la Bucureşti în municipiul Constanţa, în jurul orei 15.00, deplasându-se la clubul TWO din Piaţa Ovidiu, iar în jurul orei 22.30, împreună cu martorul Stoica Florin, a plecat cu atutoturismul său marca Cadillac Escalade CT 09 BBX la restaurantul Casa de Piatră de pe bulevardul Mamaia, unde a rămas până în jurul orei 23.50“, se arată în sentinţa Tribunalului. În continuare, judecătorii spun că „partea vătămată s-a deplasat pe strad Dionisie cel Mic, unde s-a întâlnit cu o prietenă, numita Stoian Alexandra, după care s-a deplasat spre cazionul Queens din incinta complexului hotelier IAKI din staţiunea Mamaia“. „La cazionu, partea vătămată a ajuns în jurul orei 00.30 şi a rămas până la ora 2.00 - 2.10, plecând împreună cu garda sa de corp, martorul Soitca Florin, pe care l-a lăsat la intersecţia bulevardului Alexandru Lăpuşneanu cu strada Soveja. Partea vătămată şi-a continuat deplasarea spre locuinţa concubinei sale martora Neagu Elena, pe străzile Soveja, Adamclisi, trecând pe la intersecţia Brotăcei prin zona Cireşica, ajungând pe Aleea Hortensiei unde se află blocul în care locuia concubina sa, în jurul orei 2.30“.

Fără body-guard, găsit de iubită

Însă partea cu adevărat interesantă acum începe: „după parcarea autoturismului, în timp ce se deplasa spre uşa de acces a imobilului în care locuia concubina sa Neagu Elena, respectiv Aleea Hortensiei (...), partea vătămată Bamburic Liviu Dorin a fost împuşcat cu o armă de foc de mai multe ori în zona abdomenului, plevisului şi a membrelor inferioare“. „Partea vătămată a fost găsită de către concubina sa, martora Neagu Elena, iar la scurt timp a venit şi martorul Stoica Florin (pe care-l chemase partea vătămată la telefon), acesta fiind însoţit şi de către martorii Pascaru George şi Hogea George. Cei trei martori l-au transportat pe partea vătămată cu maşina la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde i-au fost acordate îngrijirile medicale necesare, fiind supus şi unor intervenţii chirurgicale, victima fiind internată în perioada 17.01 - 22.01.2008“. Spre deosebire de Giolacai, care încă nu a putut da o declaraţie propriu-zisă în faţa anchetatorilor, Bamburic a putut fi audiat nemijlocit de instanţă şi iată ce le-a spus judecătorilor: „partea vătămată Bamburic Liviu Dorin a susţinut că a văzut de la o distanţă de 10 - 15 metri o persoană îmbrăcată într-o pereche de blugi şi într-un hanorac cu gluga dată pe faţă acoperind numai zona frunţii, care a ridicat mâinile în faţă orizontal, şi a văzut două licăriri de armă de lumină scurte şi a simţit imediat în zona bazinului o uşoară fierbinţeală, realizând că a fost împuşcat“.

„Nu-i pot uita privirea când m-a împuşcat“

În continuare, Bamburic a povestit că „s-a deplasat spre intrarea în bloc cu intenţia de a forţa intrarea în scara blocului şi când a ajuns în dreptul scărilor, acea persoană a mai tras două lovituri cu pistolul, pe care le-a simţit tot în zona bazinului, iar în momentul în care a dorit să urce scările, picioarele i-au cedat şi a căzut pe scări, practic s-a «prăbuşit»“. „După circa câteva secunde fiind în poziţia pe spate, a văzut agresorul că se apropie din nou, care a ridicat din nou mâinile în poziţia de tragere, acesta fiind la o distanţă de circa trei metri, victima se afla cu capul spre uşa de acces, iar agresorul se afla la picioarele sale şi a realizat că agresorul are intenţia de a-l nimeri în cap, astfel că partea vătămată a înclinat capul spre dreapta şi imediat un glonţ s-a lovit de tocul de fier al uşii de acces, glonţ care era «destinat a mă lovi în cap». Victima a susţinut că de nouă ori a fost nimerit de împuşcături“. Un aspect deosebit de interesant, pe care poate ar trebui să-l ia în calcul şi atacatorul lui Arsen Giolacai, este că, scăpat din moarte, Bamburic le-a mai zis magistraţilor că „după ochii agresorului, care mi s-au impregnat pentru toată viaţa, agresorul este Mustaţă şi am certitudinea în acest sens pentru că nu-i pot uita ochii şi privirea atunci când m-a împuşcat“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii