Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

expressen.se Codruța Kovesi, duşmanul corupției din România, spune că nu poate gândi cu sufletul. „Trebuie să fiu neutră” (video)

ro

01 Dec, 2015 10:37 2358 Marime text
România are, de mult timp, o reputație pătată, fiind una dintre cele mai corupte țări din Europa. Specula și mita au făcut parte din obiceiurile țării mult timp după căderea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu.
 
Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef așa-zis de temut, i-a primit în biroul ei decorat cu fotografii, tablouri și simboluri religioase, pe jurnaliştii de la expressen.se, cărora le-a acordat un interviu.
 
Vă redăm mai jos o selecţie a răspunsurilor date de Kovesi:
 
Pentru cine lucrați dumneavoastră?
- Pentru țara mea. Avem o responsabilitate, iar sarcinile sunt clar definite în legislație și în Constituția României. Lucrăm pentru țară și cetățeni, spune Codruța Kovesi.
 
Cum răspundeți acuzațiilor că aveți o agendă politică?
- Noi nu cercetăm documente politice. Dar, dacă persoanele pe care le anchetăm au o poziție specială, este interesant pentru noi. Suntem interesați de aceia care au o poziție de conducere sau care sunt reprezentanți de seamă ai unei instituții. Dacă sunt numai politicieni, atunci nu este interesant. Am anchetat politicieni din toate partidele, atât din partidele de la guvernare, cât și din opoziție. Așadar, indiferent de averea, poziția, valorile politice ale acestora...dacă infracțiunile s-au produs în sfera noastră de jurisdicție, atunci noi le investigăm.

Aveți în vedere o carieră politică proprie?
- Nu. Am comentat, deja, acest lucru. Au existat zvonuri conform cărora intenționez să devin Președintele României. Nu, acest lucru nu se regăsește în agenda mea. Nu doresc aceasta. Când termin aici, doresc să continuu munca în domeniul juridic.

România a fost criticată pentru că fondurile UE nu ajung la cei care au nevoie de ele, ca de exemplu, la cei care suferă din cauza sărăciei. E ceva care vă înfurie?
- Ca șef al unei instituții legislative, nu pot gândi cu sufletul. Trebuie să fiu neutră și echilibrată. Infracțiunile comise și care includ fonduri UE sunt acum în vizorul nostru și sunt o chestiune prioritară pentru DNA. Numărul anchetelor care privesc aceste cazuri a crescut.
 
Interviul integral poate fi citit pe site-ul www.expressen.se.
 
Sursa inteviu + poze: www.expressen.se
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii