Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ciudățeniile Codului Rutier Faci gesturi obscene la volan sau mergi cu viteză prea mică? Ar fi bine să știi ce te așteaptă!

ro

26 Sep, 2015 12:44 1965 Marime text
Codul Rutier conţine revederi curioase, care odată încălcate, aduc sancţiuni şoferilor indisciplinaţi. În caz că nu ştiaţi, condusul prea încet sau pornirea de pe loc a unui autovehicul cu uşile deschise constituie contravenţii şi se pedepsesc cu amenzi cuprinse între 630 şi 840 de lei.
Că viteza excesivă este pedepsită nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni, scrie avocatnet.ro. Totuşi, conform Codului Rutier şi condusul cu o viteză prea mică îţi poate aduce probleme. Astfel, conform reglementărilor legale, conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv se pedepseşte cu o amendă de 210 sau de 315 lei. Spre exemplu, la autostrăzi, limita minimă de viteză nu poate fi inferioară valorii de 50 km/h. Aşadar, orice vehicul care circulă pe autostrada cu 40 de km/h sau mai puţin de atât va fi amendat.
Una dintre primele lecţii în viaţă oricărul viitor şofer este poziţia corectă a mâinilor pe volan. Conform instructorilor auto, dacă ne gândim la volan ca la un cadran de ceas, ar trebui că poziţia mâinilor să fie, aproximativ, în dreptul orelor 9 şi 3, această poziţie fiind cea mai bună pentru manevre rapide. Deşi nu precizează cum ar trebui ţinute mâinile pe volan, Codul Rutier stipulează că reprezintă contravenţie lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului autoturismului, această fiind pedepsită cu amendă din clasa I de sancţiuni (2-3 puncte amendă). Deci, pentru lăsarea liberă a volanului în timpul conducerii, şoferii riscă o amendă de 210 sau de 315 lei.
Politeţea la volan nu pare să fie o trăsătură care să caracterizeze peisajul rutier românesc. Ne întâlnim zilnic cu şoferi agresivi: de la cei care fac uz de claxon sau de faruri oricând vor să sancţioneze şi cea mai mică ezitare la semafor şi până la cei care depăşesc repetat, frânează brusc şi fac slalom printre celelalte maşini. Există, însă, şi altă categorie de şoferi agresivi: cei care îi agresează verbal sau "gestual" pe ceilalţi participanţi la trafic. Ei bine, trebuie să ştiţi că, potrivit Codului Rutier, aceşti şoferi sunt pasibili de amendă.
Normele rutiere stabilesc că săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă din clasa a IV de sancţiuni, respectiv cu o suma cuprinsă între 945 şi 2100 de lei.
Codul Rutier interzice şi pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roţi sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă. Încălcarea acestei prevederi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 945 şi 2100 de lei.
O amendă de maxim 2100 de lei, dar nu mai mică de 940 de lei vor primi şi cei care sunt surprinşi în trafic cu afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii aplicate pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii