Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CIA a încălcat legislația privind experimentele pe ființe umane în timpul interogării suspecților de terorism

ro

16 Jun, 2015 07:43 1782 Marime text
 
CIA a încălcat regulile privind efectuarea de cercetări medicale pe ființe umane în timpul interogării suspecților de terorism după atacurile de la 11 septembrie 2001, relevă un document intern publicat luni de ziarul britanic The Guardian, scrie B1 TV.

Conform actului ce poartă numele de „Ordinul 12333”, adoptat în anul 1987 pe vremea președinției lui Ronald Reagan, serviciile secrete americane nu au dreptul să realizeze experimente medicale, cu excepția celor prevăzute de către Departamentul Sănătății în „instrucțiunile privind practicile medicale umane și responsabile”, iar subiecții trebuie să-și dea consimțământul scris pentru a participa la respectivele cercetări.

Ordinul a fost adoptat în urma dezvăluirii unor abuzuri, cum a fost proiectul „MK Ultra”, în cadrul căruia deținuților cobai li s-au administrat, printre altele, doze mari din drogul LSD, fără ca ei să știe, relatează B1 TV.

CIA a depășit limitele acestui ordin, scrie The Guardian, directorul George Tenet autorizând practicarea unor tehnici de interogatoriu recomandate de psihologii agenției, precum „simularea înecului”. 

Interogatoriile brutale ar fi fost monitorizate de medici angajați ai CIA, care au primit acordul lui Tenet pentru a-i consilia pe agenți în legătură cu rezistența fizică și psihică a celor interogați, dar și să reacționeze la nevoie.



Sursa: B1 TV
Sursa foto: rfi.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii