Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:57 30 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cetăţean de onoare pentru merite în salvarea vieţilor Ei sunt SALVATORII care au murit pe lacul Siutghiol (FOTO)

ro

16 Dec, 2014 08:00 19784 Marime text

 
Doi piloți din cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și două cadre medicale aparținând SMURD Constanța și-au pierdut viața luni, 15 decembrie a.c., în urma prăbușirii unui elicopter SMURD de tip EC 135 în lacul Siutghiol din județul Constanța. Echipajul aflat în elicopter la momentul accidentului era alcătuit din pilot, copilot, medic și asistent SMURD . În momentul producerii accidentului, elicopterul se întorcea dintr-o misiune aeromedicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Județean Constanța. Accidentul a fost semnalat prin sistemul de urgență 112 la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30 primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operațiunile de căutare pe lac. La ora 16.45, medicul Laura Vizireanu a fost găsită, resuscitată și transportată la Spitalul Județean Constanța, unde însă a încetat din viață.
 
Imediat după anunțarea accidentului, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus mobilizarea rapidă a tuturor forțelor de intervenție în astfel de situații și s-a deplasat la fața locului, împreună cu o echipă de procurori militari și criminaliști.
 
La operațiunile de căutare a victimelor accidentului au participat forțe din cadrul Ministerului  Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, printre care scafandri, pompieri salvatori, jandarmi, polițiști și polițiști de frontieră din Garda de Coastă. Intervenția a fost în dinamică, fiind implicate în total peste 180 de forțe, căutările fiind îngreunate, potrivit scafandrilor, de temperatura scăzută a apei și cantitatea mare de mâl de pe fundul lacului.

Pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani, căsătorit, un copil) era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de 10 ani, și a absolvit Școala Militară în urmă cu 23 de ani. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicopter de tip EC 135.

 
Copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 ani, căsătorit, un copil minor) avea la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe acest tip de elicopter. Era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de 7 ani și absolvise cursurile Școlii Militare în urmă cu 18 ani. Copilotul devenise cetăţean de onoare al orașului său natal Mioveni pentru meritele sale în salvarea vieţilor, conform adevarul.ro. „Era căsătorit cu o educatoare de la gradiniţa din oraş. Pilotul Petre Cătuneanu este din Buzău, iar soţia sa este profesor la Liceul pentru nevăzători din oraş. Pilotul era tatăl unei fete, Miruna, studentă la SNSPA“, potrivit sursei mai sus citate. 

 
Medicul din cadrul SMURD Constanța, Vizireanu Laura avea 39 de ani. Potrivit ziuanews.ro, femeia este fosta soție a șefului Inspectoratului de Poliție a județului Brăila.


Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton 38 de ani și lucra în cadrul SMURD din anul 2008.



Elicopterul EC 135 a fost preluat de Inspectoratul General de Aviație de la Consiliul Județean Constanța în data de 25 noiembrie 2014, pentru a fi utilizat în misiuni de tip SMURD.
Conform procedurilor, familiile celor care și-au pierdut viața în misiune au fost anunțate. Viceprim-ministru pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea își exprimă profundul regret pentru decesul celor patru colegi, care și-au dedicat viața salvării altor  vieți, și transmite condoleanțe familiilor și camarazilor acestora. Elicopterele operate de SMURD, de tipul celui implicat în accident, au fost oprite la sol.
Ancheta privind identificarea cauzelor producerii accidentului este realizată de către Parchetul Militar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 22 Dec, 2014 09:52 a fost acel ghinion de a nu se porni motorul salupei oricui putea sa se intample degeaba tragem pe ARAFAT SAU ETC credeti ca cei din salupa le fost usor sa simta pe propriul lor corp asa eveniment ;punetiva in situatia lor ! asa va pare bine CAND VEDETI CA O SCOATE PE MAMA VOASTRA DIN INCENDIU le multumiti de mi de ori si acuma hai sa aruncam cu pietre in ei EI NU AU FAMILII ore in sir nemincati inghetati si vai de ,,,,,,, multumim tuturor care si-au adus aportul la aceasta situatie !!! cioroiu cornel (primul apel 16 si 11 min )
  • mirela 20 Dec, 2014 17:28 Acest incompetent se numeste ARAFAT.Se face vinovat de toate cele din sistemul medical.Pleaca si lasa-ne....du-te la razboi ca ne-am saturat de d-ta.
  • fara nume 18 Dec, 2014 08:16 Ma bucur sa vad ca ati scris cate putin despre fiecare dintre cei care si-au pierdut viata...dar un mic comentariu...barbatilor li se explica cariera...si ca erau parinti....medicului...nimic de cariera...nimic ca era mama singura a unui baietel de 9 ani...ci etichetata....fosta sotie a lui...cutarica. Iar asistenta medicala...mda...lucreaza in cadrul Smurd din 2008...nimic de faptul ca era insarcinata. RUSINE!!!
  • Lucian matei 18 Dec, 2014 01:37 Pe vremuri aveam mai multa flota aer, apa, dar nu pierdeam atât cât s-a pierdut în ultimii ani....
  • daniel 17 Dec, 2014 10:01 Pe ce si-a pus Mazare si Nicusor Const. Mana si-a luat Dumnezeu mila....
  • irimia ionut 17 Dec, 2014 00:39 Alții își pird funcțiile , si alți viața! E corect????
  • luminita 16 Dec, 2014 23:08 Mult respect pentru toți cei care și-au pus în pericol viața pentru a salva alte vieți omenești.Este tragic ceia ce s-a întâmplat. Dumnezeu sa- i odihnească în pace si să le protejeze familiile.
  • Irimia ionut 16 Dec, 2014 22:13 secolu 21 si noi dam la vâslași salvam oameni!!!😔😞😞N-o coment!!!!!!!Dumnezeu sa i odihneasca!!!