Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:30 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceremonial militar şi religios la Movila Muratan, în cinstea militarilor români căzuţi la Topraisar

ro

21 Oct, 2012 14:52 3706 Marime text

picture_038.jpg
Sâmbătă, 20 octombrie 2012, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor filiala Constanţa, în colaborare cu Primăria Topraisar, a organizat un ceremonial militar şi religios la Movila Muratan. Garda de onoare a fost asigurată de militarii Batalionului 341 Infanterie. După slujba de pomenire oficiată de preotul comunei, s-au depus coroane de flori la ambele monumente.

Movila Muratan este dispusă la aproximativ 7 km. sud-sud-est de localitatea Topraisar. În zona aceasta acum 96 de ani avut loc o cruntă confruntare între trupele germane conduse de mareşalul August von Mackensen şi trupele române conduse de colonelul Constantin Scărişoreanu. Dacă din punct de vedere al efectivelor situaţia era aproximativ egală, din punct de vedere al înzestrării lucrurile erau total diferite.
Bătălia a fost deosebit de crâncenă şi, pentru prima dată în Dobrogea, trupele germane au fost silite să se îngroape la teren la doar 300m de poziţiile române. Între 19 şi 21 octombrie, la Movila Muratan,  sute de militari germani şi români vor face suprema jertfă. În ziua de 23 octombrie 1916, începând cu ora 13.30, militarii români care apărau Topraisarul au primit ordin să se retragă, având în vedere faptul că pe restul frontului celelalte mari unităţi române şi ruse fuseseră înfrânte.

Monument pentru germani

În anul 1917 germanii, vremelnicii ocupanţi ai Dobrogei, vor ridica un monument, chiar pe Movila Muratan, menit să cinstească memoria celor peste 400 militari germani morţi în această zonă.
După revenirea Dobrogei la România, în anul 1922, a existat o iniţiativă pentru ridicarea unui monument şi pentru militarii români căzuţi la Movila Muratan, dar lipsa fondurilor şi în mod deosebit indiferenţa autorităţilor, au făcut ca acest lucru să nu fie posibil.

Imediat după revoluţie, directorul Toplacer S.A. Topraisar, Dumitru Florea, ca un bun român, are ideea construirii  unui astfel de monument şi face demersurile necesare realizării lui. Este sprijinit de Aurelia Lăpuşan, care întocmeşte documentaţia şi obţine toate autorizaţiile necesare realizării  monumentului. Deosebit de utiă va fi contribuţia lt. col. Sandu Crintea, comandantul Regimentului 34 Mecanizat, care asigură meseriaşii şi forţa de muncă necesară. La 1 decembrie 1991, după 75 de ani, a răsunat din nou la Movila Muratan, “Deşteaptă-te române!”, cu ocazia inaugurării monumentului eroilor români jertfiţi în bătălia Topraisarului.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii