Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:56 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cele mai frumoase fotografii cu tema astronomica ale lui 2010 (galerie foto)

ro

10 Sep, 2010 22:00 6013 Marime text
Observatorul Astronomic din Greenwich, Marea Britanie, organizeaza anual un concurs de fotografie pe teme de astronomie. Iata, in continuare, unsprezece dintre fotografiile premiate, inclusiv cea care i-a adus autorului titlul de "Fotograful astronom al anului 2010".

showthumb.jpgUn cerc perfect. Fotografie realizata de Dhruv Arvind Paranjpye, de doar 14 ani, din India. Imaginea prezinta o eclipsa solara totala, vazuta in India, in 2009. Lumina din jurul cercului este atmosfera solara, corona, vizibila doar in timpul eclipselor. Autorul a folosit norii ca pe un filtru de lumina. Dhruv Arvind Paranjpye a castigat premiul la categoria "Cel mai tanar fotograf astronom al anului" (Young astronomy photographer 2010).

2.jpgLuna Plina, surprinsa la Solstitiul de Vara (21 iunie 2010), deasupra ruinelor templului lui Poseidon din Atena. Fotografie realizata de Anthony Ayiomamitis, inscrisa in competitie la categoria Pamantul si Spatiul (Earth and Space).

3.jpg"Soaptele vantului" (Whisper of the Wind), asa si-a numit canadianul Dave Brosh fotografia aurorei boreale surprinsa in nordul Canadei. Poza a fost inscrisa tot in categoria Pamantul si Spatiul (Earth and Space).

4.jpgInconjurat de Spatiu (Surrounded by Space), realizata de Fredrik Broms din Suedia. Aceasta fotografie a aurorei boreale, suprinsa deasupra padurilor ingheate din Kvaløya, Norvegia, arata in mijloc, inconjurate de crengile copacilor, stelele asezate in forma lui W, ale constelatiei Cassiopeia. Poza a fost inscrisa la categoria Pamantul si Spatiul.

5.jpgGalaxia M51, cunoscuta si sub numele "The Whirlpool" (Vartejul), este un exemplu clasic de galaxie spirala, cum este si Calea Lactee. Fotografia facuta de britanicul Ken Mackintosh i-a adus acestui premiul de debut in aceasta competitie, la categoria rezervata concurentilor care se inscriu pentru prima data in concurs. In imagine apare si o galaxie mai mica, NGC 5195, care va fi in cele din urma inghitita de vecina ei mai mare, peste milioane similioane de ani

6.jpgSabia si Trandafirul (Sabia lui Orion si nebuloasa Orion). Fotografie inscrisa in competitie de Marcus Davies. Nebuloasa Orion este unul dintre cele mai fotografiate obiecte astrale, situata la sud de centura lui Orion, din constelatia cu acelasi nume. Este vizibila, desi slab, si cu ochiul liber

7.jpgPrimal Wonder, inscrisa in concurs de Larry Andreasen, la categoria Pamantul si Spatiul. Trunchiurile unor copaci ard intr-un incendiu de padure, sub cerul senin.

8.jpgFotografia care a castigat premiul la categoria Deep Space (Spatiu indepartat), a fost facuta de Rogelio Bernal Andreo, in California, pe 10 iunie 2010. In imagine apare o sectiune a Constelatiei Orion, cu cele trei stele ale Centurii lui orion vizibile clar, alaturi de Nebuloasa Cap de Cal si Nebuloasa Orion.

9.jpgTotalitate Siberiana. Fotografia realizata de grecul Anthony Ayiomamitis, a castigat premiul de la categoria "Sistemul Nostru Solar". Imaginea arata faza de totalitate a unei eclipse solare suprinsa in Siberia. Corona solara se vede foarte clar in aceasta imagine.

10.jpgAceasta fotografie, numita "Photon Worshippers" (Adoratori ai luminii), a castigat premiul la categoria Oamenii si Spatiul. Americanul Chris Stevenson, autorul imaginii, a explicat ca imaginea suprinsa este foarte speciala pentru ca, pentru doar cateva zile pe an, la apus, razele Soarelui trec prin spatiul creat intr-o formatiune stancoasa de pe plaja Pfeiffer din California

1.jpgMarea castigatoare a concursului, care i-a adus autorului titlul de Fotograful astronom al anului 2010 (plus un premiu in bani, de 1.000 de lire sterline), este aceasta imagine a trunchiului unui pin, deasupra caruia se intinde Calea Lactee. Americanul Tom Lowe a avut norocul sa surpinda si un meteorit patrunzand in atmosfera terestra (o stea cazatoare). Trunchiul pinului a fost iluminat din greseala, in timp ce fotograful isi instala echipamentele, in White Mountains, California.

Mai multe informatii despre competitie, pe site-ul oficial.

Sursa: Stiri.rol.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii