Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea mai veche galaxie din Univers

ro

17 Jul, 2015 23:43 1596 Marime text
 
O echipă de cercetători de la Caltech a identificat cea mai veche galaxie descoperită până acum, demonstrând că lumina captată de la această structură galactică a fost emisă la doar 570 de milioane de ani după Big Bang, actul de naștere exploziv al Universului produs în urmă cu aproximativ 13,82 miliarde de ani, conform unui material publicat de Huffington Post.
 
Determinarea vârstei acestei galaxii a fost realizată prin analiza luminii provenite de la ea. Printre altele, astronomii analizează lumina emisă de diferitele structuri galactice pentru a le determina caracteristici precum masa, compoziția chimică, rata de formare a noilor stele sau distanța.
 
Energia provenită de la astfel de obiecte care se îndepărtează față de observator se modifică la rândul ei. Sirena ambulanțelor, spre exemplu, își schimbă tonalitatea atunci când ambulanța se apropie sau se îndepărtează față de noi - acest fenomen este cunoscut drept efectul Doppler (variația frecvenței unei unde emise de o sursă de oscilații, dacă aceasta se află în mișcare față de receptor).
 
Astfel, lumina provenită de la galaxiile care se îndepărtează de noi este deviată spre roșu. Instrumente precum Telescopul Spațial Hubble sau Observatorul Keck din Hawaii sunt foarte sensibile la roșu. Dacă putem identifica lumina ultravioletă emisă de stelele care formează o galaxie foarte îndepărtată, putem determina cât de mult s-a deplasat spre roșu. Aceasta este o măsurătoare directă a vitezei cu care respectiva galaxie se îndepărtează față de noi și astfel poate fi calculată distanța la care se află. 
 
Sursa: agerpres.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii