Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce „vrăji” a mai făcut campania electorală, ediţia 2012 Află din partea cui vor candida aspiranţii la mandatul de primar

ro

30 Apr, 2012 22:04 2273 Marime text

 

primarie_1.jpg

Alegerile locale, ediţia 2012, sunt, fără îndoială, alegerile surprizelor. Asta pentru că, spre deosebire de scrutinul precedent, alegerile din 10 iunie au reconfigurat eşicherul politic constănţean. Concret, în această perioadă, nu s-a mai ţinut cont de doctrine, de ideologii, de aşa numitul partid mamă. Democrat liberalii au devenit fie liberali, fie social democraţi cu acte-n regulă. În aceeaşi ordine de idei, social democraţii supăraţi şi-au părăsit partidul. Campania electorală care se prefigurează e caracterizată, parcă mai mult ca niciodată, de dinamism, de surprize, de „debarcări” şi „încolonări” sub alte sigle, sub alte culori. Iar căderea Guvernului Ungureanu nu a făcut decât să „condimenteze” şi mai mult atmosfera de dinaintea campaniei.

Schimbări de direcţie

Dumitru Moinescu, fostul edil şef al municipiului Medgidia, va candida pentru un nou mandat de primar. Dar nu din partea PDL, partidul său de suflet, pe care l-a părăsit „cu regret”. Deşi a fost „curtat” de mai multe formaţiuni politice, Moinescu va intra în cursa pentru mandatul de şef al administraţiei publice locale din Medgidia cel mai probabil în calitate de independent.

O schimbare de direcţie a avut loc şi la Hârşova. În urmă cu mai bine de o lună, actualul primar, Tudorel Nădrag, a confirmat într-o conferinţă de presă la care a participat şi prim-vicepreşedintele PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, faptul că a trecut din barca PDL în cea a PSD. Astfel, Nădrag va candida pentru al doilea mandat de edil şef din partea social democraţilor.

Nici oraşul Năvodari nu a fost ocolit de tensiuni. Nicolae Matei, actualul primar, a avut probleme cu liderii judeţeni ai PSD, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, pentru că aceştia din urmă au întârziat foarte mult validarea candidaturii sale. După numeroase discuţii şi o vizită a lui Matei la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu Victor Ponta şi Adrian Năstase, PSD Constanţa i-a validat, sâmbătă seara, candidatura la alegerile locale din 10 iunie. 

Liberalii sunt în trend

Trecerea primarilor din Valu lui Traian, 23 August, Albeşti şi Costineşti de la PDL la PNL este mai mult sau mai puţin surprinzătoare. Informaţii despre migrarea acestora către alte partide se vehiculau încă din luna martie. De altfel, primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, declarase la un moment dat că ia în calcul plecarea în alt partid pe motiv că în PDL merge pe un drum despre care nu ştie unde duce.

Duminică, însă, a devenit oficial: Florin Mitroi, Mugur Mitrana, Gheorghe Moldovanu şi Traian Cristea, actualii primari ai localităţilor Valu lui Traian, 23 August, Albeşti şi Costineşti sunt candidaţii PNL la alegerile din 10 iunie.

Astăzi, şi primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, a trecut, pe ultima sută de metri, din tabăra PDL în cea a PNL. El va fi candidat liberal la proximele alegeri locale.

În ograda PSD…

Tot înaintea alegerilor locale, primarii din localităţile Ion Corvin, Vulturu, Tortoman şi Rasova au ales să treacă la PSD. Ţărănistul Eugen Berbec a părăsit partidul lui Corneliu Coposu şi a decis ca în proximele alegeri să meargă pe mâna PSD. Aceeaşi decizie a luat-o şi ecologistul Lucian Chitic, primarul comunei Tortoman.

Cu doar câteva zile înainte de depunerea candidaturii, Mihalache Neamţu, gospodarul şef din comuna Rasova, a dat PDL-ul pe PSD. În alegerile din iunie, el va candida pentru un nou mandat de primar din partea social democraţilor.

Nu în ultimul rând, Dumitru Nedea a oficializat trecerea sa la PSD. Oricum, fostul democrat liberal nu mai avea de mult timp relaţii cu partidul din partea căruia a candidat în 2008.

Sau în afara ei

Există şi cazuri de primari care, supăraţi pe PSD, au decis să candideze în calitate de independenţi. În această situaţie se află primarul comunei Saligny, Gabriel Tătulescu, dar şi cel din comuna Peştera, Valentin Vrabie. Amintim că acesta din urmă a avut, în tot mandatul său, o relaţie deosebit de tensionată cu preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Vrabie i-a reproşat acestuia că nici Consiliul Judeţean, nici PSD-ul nu îi susţin proiectele derulate în localitate.

Primarul comunei Băneasa, Gelu Iordache, a plecat, şi el, din PSD. Deranjat de faptul că partidul său nu l-a desemnat candidat pentru un nou mandat de primar, Iordache a dat PSD-ul pe UNPR.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii