Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune senatorul Chiru despre decizia CCR cu privire la transferul acţiunilor Portului Constanţa

ro

16 Oct, 2014 14:57 1878 Marime text
Potrivit Ştiri pe surse.ro, judecătorii CCR au admis azi o excepţie de neconstituţionalitate a Legii nr. 216/2008 prin care un pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a fost transferat, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal Constanţa. Amintim că este vorba de un pachet de 20% din acţiunile Portului Constanţa, pachet ajuns sub „umbrela” municipalităţii în urma unei legi iniţiate, printre alţii, de senatorul PSD Alexandru Mazăre.
Reamintim că CCR a fost sesizată, în acest caz, de Avocatul Poporului.
Avocatul Poporului explică faptul că „Legea nr. 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al municipiului Constanţa, contravine dispoziţiilor art. 136 alin. (1) şi alin. (2) şi art. 121 alin. (2) din Constituţie“. Instituţia menţionează că, potrivit prevederilor constituţionale, „o autoritate publică locală, cum este, în speţă, Consiliul Local al municipiului Constanţa, nu poate fi titular al unui drept recurgând din raporturile cu alte persoane juridice, titulare ale unor astfel de drepturi putând fi doar unităţile administrativ-teritoriale“. Totodată, susţine Avocatul Poporului, „Consiliul Local al municipiului Constanţa - autoritate deliberativă - nu are patrimoniu propriu, nefiind, astfel, în măsură a fi titularul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. „Singurele în măsură a fi titulare ale dreptului de proprietate asupra pachetului de 20% dintre acţiunile deţinute în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA nu pot fi decât statul sau unitatea administrativ-teritorială, în speţă, municipiul Constanţa“, adaugă Avocatul Poporului. În această ordine de idei, instituţia apreciază că transmiterea unei părţi din patrimoniul statului către o entitate care nu poate fi titular de drepturi şi obligaţii constituie o încălcare a dreptului de proprietate privată al statului.

Totodată, reamintim că Avocatul Poporului a fost sesizat de senatorul PDL de Constanţa Gigi Chiru.
Ce spune parlamentarul constănţean despre decizia de azi a judecătorilor CCR? Ei, bine, Chiru a declarat că nu a avut „nicio emoţie vizavi de admisibilitatea sesizării”. Întrebat ce va face în continuare, Gigi Chiru a declarat: „Aştept motivarea Curţii Constituţionale şi voi propune parlamentarilor constănţeni o dezbatere pe acest subiect. Dacă se va ajunge la concluzia că un transfer de acţiuni ale Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor la administraţia locală este în beneficiul companiei şi al cetăţenilor, voi fi unul dintre susţinătorii proiectului, de data aceasta însă legal, un proiect care să respecte Constituţia. Demersul va fi unul constituţional”, a precizat liderul PDL Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii