Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce sfinţi prăznuiesc creştin-ortodocşii astăzi

ro

04 Mar, 2015 09:06 1218 Marime text
La data de 4 martie, creştin-ortodocşii îi prăznuiesc pe Sfântul Cuviosul Gherasim de la Iordan şi Sfinţii Mucenici Pavel și Iuliana, sora lui.

Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan s-a născut în Licia (Asia Mică) din părinți creștini, primind o foarte bună educație. A intrat de tânăr în monahism, retrăgându-se în pustiul Tebaidei din Egipt.

În vremea împăratului Marcian (450-457) a venit în Palestina, unde a întemeiat o mănăstire într-un loc retras lângă Iordan. În mănăstirea sa, monahii se rugau în chiliile lor primele cinci zile din săptămână, iar sâmbăta și duminica participau la sfintele slujbe și se împărtășeau cu Sfintele Taine. Se îmbinau astfel cele două moduri de viețuire, cenobitic (obște) și idioritmic (de sine), specifice comunităților monahale din pustia Egiptului.

Datorită blândeții sale, Sfântul Cuvios Gherasim era ascultat și de fiarele sălbatice. Un leu, pe care l-a îngrijit și l-a vindecat, scoțându-i un ghimpe din picior, îl asculta și-l însoțea întotdeauna.

După ce a plecat Sfântul Gherasim la Domnul, leul a rămas la mormântul cuviosului până a murit.

Tot astăzi sunt pomeniți Sfinții Mucenici Pavel și Iuliana, frați, care au pătimit în timpul împăratului Aurelian (270-275). Când împăratul a trecut prin orașul Ptolemaida din Fenicia (Liban), Pavel s-a însemnat cu Sfânta Cruce pe frunte. Văzându-l, împăratul l-a supus la chinuri. Fiindcă Iuliana i-a luat apărarea fratelui ei, a suferit alături de Pavel. Datorită credinței celor doi frați, împreună cu ei au suferit moarte martirică și ostașii Codrat, Acachie și Stratonic.

Sursa foto: www.crestinortodox.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii