Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce sfânt sărbătoresc creştin-ortodocşii astăzi

ro

19 Jan, 2015 08:33 1511 Marime text
Sfântul Cuvios Macarie cel Mare (Egipteanul) este prăznuit de Biserica Ortodoxă la 19 ianuarie. Tot astăzi sunt prăznuiţi Sfântul Macarie Alexandrinul, Sfântul Ierarh Marcu, mitropolitul Efesului şi Sfânta Muceniţă Eufrasia.

Sfântul Cuvios Macarie cel Mare (Egipteanul)  s-a născut în jurul anului 300, în partea de nord a Egiptului, într-o familie creștină, tatăl său fiind preot. Întâmplându-se, ca nu mult după căsătorie, să moară atât soția cât și părinții săi, a părăsit locurile natale și s-a făcut monah.
 
În urma unei întâmplări care i-a produs multă tulburare a decis să meargă în pustia "cea mai adâncă", ce se numea Sketis.
 
Monah din prima generație a Părinților retrași în pustie, Cuviosul Macarie prezicea ucenicilor decăderea centrelor Nitria și Sketis, atunci când acestea nu vor mai fi fost oaze de liniște.
 
Sfântul Macarie a murit la vârsta de 90 de ani, în pustia sketică, înconjurat de ucenici.
 
Din prima generație de monahi retrași în pustiu face parte și Cuviosul Macarie Alexandrinul. Contemporan cu Sfântul Macarie Egipteanul, Cuviosul Macarie Alexandrinul a fost ucenic al celui dintâi. Dacă Macarie Egipteanul a întemeiat comunitatea din Sketis, Macarie Alexandrinul a condus comunitatea din Nitria.

Sursa foto: crestinortodox.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii