Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:21 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce sfânt prăznuim azi

ro

12 Feb, 2015 07:37 2053 Marime text
În calendarul creştin-ortodox este pomenit azi Sfântul Meletie, patriarhul Antiohiei.
 
Sfântul Meletie a susţinut mărturisirea de credinţă a Sinodului de la Niceea împotriva ereziei arienilor. Blândeţea şi evlavia sa i-au atras aprecierea credincioşilor care l-au cinstit în mod deosebit încă din timpul vieţii. Sfinţii Ioan Gură de Aur, Vasile cel Mare şi Grigorie Teologul l-au considerat părintele lor şi au alcătuit cuvinte de laudă despre el. Şi-a dat viaţa în timpul Sinodului II Ecumenic de la Constantinopol, contribuind la definitivarea Crezului niceo-constantinopolitan.

Sfântul Meletie s-a născut în localitatea Militene din Armenia şi a început de tânăr o viaţă ascetică severă, devenind un om al rugăciunii. În Sevasta, capitala Armeniei, Sfântul Meletie a asistat la martiriul celor 40 de mucenici, fiind întărit de exemplul lor în credinţa ortodoxă. Nu după mult timp a ajuns episcop al Sevastei şi a promovat învăţăturile Sinodului de la Niceea în rândurile credincioşilor, adică naşterea din veci a Fiului din Tatăl. La Sevasta, sfântul a cunoscut pildele numeroşilor martiri, care pentru credinţa în Hristos au suferit chinuri inimaginabile.

Pentru Meletie, orice martiriu şi orice dovadă a mărturisirii adevărate au fost hrană de întărire pentru sufletul lui şi pentru puterea sa mărturisitoare de mai târziu. Un exemplu de autentică trăire şi mărturisire a fost, poate pentru viitorul patriarh drept-credincios al Antiohiei, episcopul Toma de Marash, adus de episcopii armeni la Sinodul I Ecumenic. Despre acesta, Maruta de Maipherkat spunea că a fost torturat de eretici timp de 22 de ani, prin înlăturarea ochilor, a nasului, a buzelor, a dinţilor, a mâinilor şi picioarelor. Împăratul Constantin cel Mare, când l-a văzut, a îngenuncheat în faţa lui, i-a sărutat rănile şi i-a spus: "Te slăvesc pe tine, martirule al lui Hristos, care eşti împodobit cu multe cununi".

Sursa foto: calendarcrestin-ortodox.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii