Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:09 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce recomandă polițiștii constănțeni cu privire la prevenirea delincvenței juvenile

ro

12 Jan, 2013 09:47 1573 Marime text

Având în vedere că vacanţa de iarnă a luat sfârşit, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii împreună cu poliţiştii Serviciului de Ordine Publică şi ai Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, pentru prevenirea şi combaterea săvârşirii de infracţiuni în care autorii sau victimele sunt minori vă recomandă:

 

PENTRU COPII :

 

·        Nu cedaţi tentaţiei de a consuma droguri deoarece curiozitatea poate duce la dependenţă . Dependenţa asociată cu o criză financiară, obligă consumatorul de droguri la comiterea unor infracţiuni grave (furt, tâlhărie, omor etc.) ceea ce, în final duce la privarea sa de libertate.

·        Nu vă dovediţi curajul sau „bărbăţia” consumând droguri. În acest fel dovediţi că sunteţi o persoană slabă şi influenţabilă faţă de care nimeni nu va avea respect şi compasiune.

·        Feriţi-vă de plasatorii şi consumatorii de droguri oricât de tentante ar fi „atenţiile” oferite (doze gratuite, bani, obiecte, etc.). Dacă vă încurajează să consumaţi droguri motivând că sunt „uşoare” şi nu au efecte negative asupra organismului, trebuie să vă dea de gândit şi să vă căutaţi alţi prieteni până nu este prea târziu. În caz contrar, veţi plăti foarte scump, compromiţându-vă situaţia şcolară, familială, profesională sau chiar viaţa.

·        Nu intraţi în reţeaua traficanţilor de droguri oricâte avantaje aţi obţine; gândiţi-vă la implicaţiile finale ale afacerilor cu droguri.

·        Spuneţi NU în faţa celor care încearcă să vă convingă să trăiţi măcar o dată efectul halucinogen al drogurilor.

·        Fiţi atenţi cînd vă alegeţi prietenii. Evitaţi compania celor agresivi, obraznici sau delincvenţi.

·        Nu încercaţi să rezolvaţi singur un conflict prin violenţă. Apelaţi la sprijinul celor care vă pot ajuta : părinţi, profesori, poliţişti.

·        A fi puternic, nu înseamnă să fii violent şi temut de cei din jur. Alegeţi: şcoala, serviciul, prietenii şi familia pentru a vă construi un viitor aşa cum vă doriţi. Lăsaţi pentru cei slabi violenţa, consumul de droguri şi alcool, faptele ilegale şi închisoarea.

 

 

·        Consumul de droguri provoacă :                                                         

Ø Probleme  fizice, psihologice şi afective, de comportament dar şi de ordin financiar ;

Ø Compromiterea situaţiei şcolare şi profesionale ;

Ø Tensiuni sau rupturi în relaţiile sociale şi familiale ;

Ø Dificultăţi în relaţiile dintre soţi, părinţi şi copii ;

Ø Dependenţă fizică şi psihică ;

Ø Moartea.

PENTRU PĂRINŢI :

  • Explicaţi copiilor ca a fura este cel mai înjositor obicei, indiferent dacă este vorba de un creion sau o bicicletă;
  • Verificaţi de câti bani de buzunar dispune copilul dvs. şi cum îi cheltuieşte;
  • Fiul sau fiica dvs. vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile;
  • Nu permiteţi copilului să întârzie mult de la şcoală, film sau întâlniri cu prietenii;
  • Dacă fiul sau fiica dvs. sunt invitaţi la o onomastică, verificaţi unde merg, luaţi legătura cu parinţii, gazda şi controlaţii la telefon;
  • Obisnuiţi copiii să vi se confeseze cu privire la faptele sau comportamentul unor persoane suspecte;
  • Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute;
  • Nu permiteţi ca fetele să poarte bijuterii, podoabe sau obiecte de preţ;
  • Mare grijă la anturajul copilului, verificaţii prietenii şi discutaţi cu părinţii acestora când aveţi dubii în privinţa lor;
  • Educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul de lucru al dvs.;
  • Sfătuiţi-vă copiii sa nu urce în lift cu persoane necunoscute, să nu se joace în locuri virane, să evite grupurile de derbedei, vagabonzi sau cerşetori;
  • Luaţi toate măsurile de educare, creştere şi supravegherea specifică fiecărei vârste în parte, cu scopul de a nu vă înregistra în categoria celor ce spun “copilul meu este in inchisoare “ sau “copilul meu este un infractor”.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii